Flantaart

Ik dacht altijd dat dat super moeilijk was, een flantaart zelf maken. Mijn moeder kocht dat regelmatig bij onze warme bakker, heerlijke flantaart (en de beste mattetaarten). Maar ik vind de flantaart van de bakkers in de buurt niet lekker. Ik ontdekte het pakske van Herta waar ik wel tevreden van was, hoewel ik die flan bijna een suikertaart vind. Ook de AVEVE heeft een flantaartmix, kruimeldeegmix inbegrepen. Ook wel lekker.

Ik versierde een flantaart voor Aidan zijn verjaardag, één uit een pakske van AVEVE en Manon vond het zo lekker dat ze prompt ook zo’n taart wilde voor haar verjaardag. Maar het lot besliste dat ik niet aan mix geraakte. Wel aan een massa verse eieren aangezien de slager 75m verderop is. “Hoe moeilijk kan het zijn?”, dacht ik, en zocht, vond en testte het volgende goedgekeurde en poepsimpel recept voor flantaart:

Eerst maakt ge kruimeldeeg:

 • 120g bloem
 • 60g zachte boter
 • een ei
 • 2 à 3 el water

Mengen en kneden tot een homogeen deeg. Dan openrollen (of als je een deegrolknoeier bent zoals ik: plat duwen en open wrijven) in een ingevette en bebloemde taartvorm. Zien dat er geen gaatjes zijn, we maken flan en wat er zal ingaan is heel vloeibaar!

Voor de flan:

 • 60 g bloem
 • 150 g griessuiker
 • 5 kleine eieren (« M »)
 • 1 zakje vanillesuiker (8 g)
 • 50 cl volle melk

Verwarm de oven voor op 160°C. Doe 4 hele eieren en 1 eierdooier (bewaar het eiwit) in een kom met giettuit (dat is straks belangrijk!). Klop ze gedurende 3 min. los met de 2 soorten suiker met behulp van de mixer. Voeg de bloem toe, klop verder en voeg dan beetje bij beetje de melk toe tijdens het kloppen. Klop het aparte eiwit stijf. Spatel het (geduldig!) onder de bereiding. Bekleed een grote taartvorm met het kruimeldeeg. Zet de vorm in de oven en giet er daar de bereiding in (anders garandeer ik je dat het mengsel zal over de randen lopen bij je poging om die in de oven te plaatsen). Laat 45 min. bakken. Als je een heteluchtoven hebt zeker je ventilator aan zetten voor de korst. Ondersteboven laten afkoelen op een ronde rooster, zo krijg je die typische inkepingen in de bovenkant.

Dan nog een uurtje in de koelkast. Smakelijk!

14 thoughts on “Flantaart

 1. Rebecca

  Als ik het eiwit eronder meng krijg ik allemaal stukjes eiwit, het mengsel neemt dit niet op (is ook heel loperig). Enig idee hoe dit komt?
  Ik heb dan toch nog even de mixer in het volledige mengsel gezet. Was wel een lekker receptje!

  1. Dat is inderdaad moeilijk, ik klop zachtjes met een garde tot het weg is, aangezien het eiwit moet zorgen voor luchtigheid 🙂

 2. MamaMagda

  Met een snuifje zout erbij is het nog lekkerder! In België zeggen we niet voor niks “dat is het zout in de pap” tegen iets dat het helemaal compleet maakt!

 3. Elena

  Ik ben benieuwd ! Taart staat net in de oven. Had wat schrik voor het deeg maar ging vanzelf!

  1. Lormans corny

   Hey hik ben vroeger ook altijd bakker geweest en lekkere flantaart gemaakt .jammer genoeg recept vergeten maar dit van jou lijkt heel veel op dat wat ik vroeger maakte .zal het zeker en vast proberen .de foto erbij lijkt ook heel mooi en goed te zijn
   Groetjes

  1. Neem een taart vorm van 20 diameter niets met wat hogere rand .beste is vorm al vooraan in oven plaatsen om vulling erin te
   vieren om niet te knoeien.en dan verder doorschuiven nog vraagjes die maar ik help je ze beantwoorden.grtjs
   Corny lormans

 4. Nicole

  Beste mag het ook geen andere taart deeg zijn in de plaats van kruimel liever een zachte als dit mogelijk is natuurlijk

Geef een reactie