Wafelenbak

Een tijdje geleden had ik het over hoe je simpel vanillewafeltjes maakt. Toen beloofde ik een speciaal recept voor echte wafels van den Ouden Tijd.

Hierbij dus zoals beloofd. Opgelet: tijd, boterhammen, spierbundels en een warm plaatsje zijn nodig. Dit recept is perfect te schalen, meestal maken wij op basis van een kilo bloem voor een man of 6-8.

Gistwafels:

Ingrediënten:

500gr bloem, 200gr boter (mag harde margarine zijn zoals Solo), 2 eieren, 150gr suiker, 1 koffielepel kaneel, 2 pakjes vanillesuiker (aanpassing van vanillestokjes), 1/2 L melk (mag perfect half volle melk zijn), 25gr verse gist, snuifje zout.

Bereiding:

1. Gist laten rijzen in een kommetje door middel van lauw water en een schepje suiker.

2. Bloem, suiker, vanillesuiker, kaneel en zout in een heel grote beslagkom doen en goed mengen.

3. In de beslagkom een kuiltje maken en daarin de gerezen gist, terwijl dit rust

4. Boter en melk samen smelten, niet aan de kook laten komen!

5. Dit in de beslagkom toevoegen samen met de dooiers van de 2 eieren, eiwit apart houden. Goed mengen (hier mag je valsspelen en gerust een mixer gebruiken).

6. De eiwitten tot sneeuw kloppen en door het deeg scheppen.

7. Plaats een handdoek over de beslagkom en laat het deeg een uurtje rijzen op een rustige warme plaats (voor de verwarming of zo). Voor grotere hoeveelheden zeker niet twijfelen om het deeg eerst te verdelen over meerdere kommen.

En dan is het bakken geblazen! Mijn nonkel demonsteerde in mijn tienerjaren nog hoe je wafels bakte met een smeedijzeren wafelijzer op het gasvuur. Ze hadden toen nog een aangepaste gril over hun vuur waar het draaipunt van dat wafelijzer precies in paste, dit model heeft er een makkelijke bakplaat bij.

Foto: museumrotterdam.nl

Laat de wafels na het bakken afkoelen op een rooster, zodat ze hun vorm behouden.

Veel plezier ermee, en smakelijk!

2 thoughts on “Wafelenbak

  1. Pingback: Wafelenbak |

Geef een reactie