Roemenie deel 4: what to buy

Dus, als echte toerist, wat voor een dingen koop je zoals in Roemenie?

Alcoholische dranken (geproefd door mijn man wegens de zwangerschap van yours truly):

– Ţuică: (tsuika) oftewel pruimenlikeur. Helder als water en mijn man was er dol op. Vaak staat er op de kaart palinca vermeld, wat zoveel betekent als straffe Ţuică maar het is geen “officiele” benaming, het is eigenlijk extra gedistilleerd maar qua basis hetzelfde.

– Wijn: Roemenie heeft veel bergen en hete zomers, dus je kan er zeer lekkere wijnen vinden die niet zo’n aanslag zijn op de maag als Franse wijnen, wegens amper sulfieten

Blijf weg van het bier, als Belg zal je het toch maar slootwater vinden 😉

Ceramiek:

– beschilderd ceramiek: flesjes, bekertjes, schaaltjes. De traditionele beschildering is een soort lineair patroon dat door het oppervlak loopt. Koop deze in Transsylvanie, je kunt prachtstukken vinden voor een appel en een ei

– mozaiek ceramiek: versierd met meer duidelijke beelden zoals bloemen en bomen, maar ook heel makkelijk te vinden met religieuze thema’s. Vooral Middeleeuws Orthodoxe afbeeldingen van Jezus en Maria zijn zeer populair en alom tegenwoordig

Glaswerk:

– geblazen glas: in Roemenie kan je prachtig geblazen en gedraaid glas vinden. Vazen, karaffen, schotels, glazen, … Doe maar eens een Google Image seach op “romanian glassware” en geniet.

– gelaagd glas: ik vermeldde ze al in een eerdere blogpost, maar het platte gelaagd glas van Art Georgie’s is de moeite. Er is een waaier aan stijlen beschikbaar dankzij hun team van 40 artiesten die elk hun specialisatie hebben. Kijk maar eens rond hun hun website!

Juwelen:

Ik kocht onder andere een paar prachtige zilveren oorbellen aan een luttele 10€. Geloof me vrij, een gelijkaardig model oorbellen kost hier vlot 90€.

Combineer dat zilver met halfedelstenen en je kan prachtige juwelen vinden. Roemenie is één van de weinige vindplaatsen op aarde voor edel opaal. Hier betaal je je blauw aan juwelen met stukjes edel opaal, zo mooi glinsterend, daar zijn ze naar onze normen heel erg betaalbaar en in leuke designs verwerkt. Hierboven de hanger die ik kreeg van mijn man met turkoois, opaal, robijn en carneool.

Geef een reactie