Roemenie deel 3: food!

When in Rome… ik bedoel Roemenie! Eten dus. Er werd ons verzekerd dat de plaatselijke keuken enorm lekker was, en dat werd ook bevestigd!

Top 3 restaurants in Boekarest:

1. Visrestaurant (name pending): op het met zeildoek overdekte terras genieten van heerlijke visgerechten. Als aperitiefhapje kregen we toast met viseiersalade, heerlijk! Ook de gemarineerde sprot met vers brood was fantastisch. Ik genoot van geroosterde baars met polenta en de bijhorende verse looksaus.

2. Manuc Levantin: naar het schijnt het beste Libanese restaurant in Boekarest en het zal er in elk geval niet ver naast zijn. Gelegen in het prachtige gebouw van de Hanul lui Manuc wil je hier kunnen genieten van je eten op het balkon van het prachtige binnenplein. Het was ronduit heerlijk. De huisgemaakte limonade met honing die je hier overal vindt is hier verrijkt met verse munt, dus eigenlijk serveren ze bijna een alcoholvrije versie van een mojito. Try the spicy humus!

3. Caru’ cu bere: vrij vertaald “de bierkar”. Gelegen in het oude standcentrum is dit restaurant een belevenis op zich als je binnen kunt zitten. Reserveren is een must als je niet in de rokerszaal wilt zitten (er is nog geen rookverbod in Roemenie, wel afgescheiden ruimtes voor rokers en niet-rokers). Ik at er een heerlijke groentesoep met croutons en huisgemaakt brood gevolgd door een schotel bonenragout met varkensvlees. Voor dessert heb je een aparte maag nodig want Roemeens eten komt aan!

Top 3 restaurants in Transsylvanie:

1. La Dobrun in Sibiu: het interieur is kitsch, maar het eten super lekker. Ik nam de rundstong met olijven en het was zowat de beste tong die ik ooit at. Als dessert deelden we pruimbeignets en papanashi, niet te kloppen qua heerlijke smaak! Ik proefde er ook voor het eerst gepekelde groene tomaten en het was super lekker!

2. Snow in Sinaia: zin in heerlijke forel? Vers uit één van de plaatselijke rivieren! Perfect gebakken met wat citroen, ronduit zalig.

3. Cerbul Carpatin in Brashov. Het is een beetje een toeristenval maar ze serveerden toch lekker eten. Mijn man at er bulz (een stoofpot gegratineerd met barduf kaas) en was er dol op.

Maar het meest van al zullen de desserts mij bijblijven:

Kürtőskalács: een soort van bladerdeegdessert dat op houten cilinders draaiend boven een kolenvuur wordt gebakken, na het bakken worden ze in suiker gerold met bijvoorbeeld kaneel of gemalen noten. Het recept komt van de Hongaarse minderheid in Transsylvanie maar om de één of andere reden kennen de “echte” Hongaren dit niet.

File:KurtosBaking.JPG

Galuste cu prune oftewel pruimbeignets: op basis van aardappeldeeg. Hier was het niet echt het seizoen voor maar we hebben er toch gevonden.

Hungarian Plum Dumplings

En last but not least: papanashi. Dit zijn een soort van donuts geserveerd met zure room en rode bessen op sap. Hier kon ik amper genoeg van krijgen!

Een mens vraagt zich af hoe een doorsnee Roemeen zijn lijn kan behouden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s