Astronomie voor kinderen

We stonden aan het wafel- en smoutebollenkraam, Manon en ik. In de vrieskou. Het kraam komt elke derde dinsdag van de maand, en de kindjes wilden eindelijk eens die reuzenwafels proeven. We werden een beetje opgewarmd dankzij de gasbrander die geïnstalleerd was. Manon keek rond en haar mond zakte open.

“Mama! Wat is die heldere ster daar aan de hemel?!?!?” Ik draai me om en zie Venus in al haar glorie boven de horizon schijnen. Ik leg dus uit dat dat geen ster is, maar een planet. Dat het Venus is die nu mooi straalt. Manon herinnert zich de planetenrij die ze op Nick Jr zag.

De volgende vraag liet niet lang op zich wachten: “Maar mama, is Pluto nu eigenlijk een planeet?”. Ik leg uit dat Pluto geen planeet meer is, maar een dwergplaneet. Dat die te klein is om een planeet te zijn. Ze knikt ernstig en vraagt of Mercurius nog zichtbaar is.

venus

bron: allesoversterrenkunde.nl

Wanneer ik met terug naar het wafelkraam draai staat de verkoopster ons met open mond aan te staren. Maar Manon, die vond dat niet erg, want nu waren de wafels klaar, én had ze Venus gezien. De avond was goed.

 

Geef een reactie