Machteloos en boos

Ik ging op ziekenbezoek. Naar een klein babietje van nog geen 3 maand oud. In het ziekenhuis. De eerste foto die ik een paar dagen geleden kreeg van de ouders was hartverscheurend: hun kleine meisje in een zuurstoftent, wit en slap, allemaal draadjes. Ik kreeg direct een flashback naar een paar jaar eerder, toen ik een gelijkaardige foto zag van een mini baby in intensieve zorgen, het dochtertje van een ander bevriend koppel. En mijn instinct had gelijk: 24u later wisten ze mij te vertellen dat mama en dochter de kinkhoest hadden.

Toen ik klein was kende ik deze ziekte alleen maar van verhalen uit de familie. Kinderen die eraan overleden waren, lang geleden, of het overleefden. Heel mijn jeugd kende ik geen enkel geval. De laatste paar jaren echter komen er mij meerdere gevallen per jaar ter ore. Toen ik die eerste foto zag was ik direct vastbesloten: bij de geboorte van Aidan zou ik me een booster vaccinatie nemen. Mijn man was het daar direct mee eens en ook de grootouders aan beide kanten namen het zekere voor het onzekere.

Wat mij toen voor de borst stootte was dat één van de huisdokters de opmerking maakte dat hij er het nut niet van inzag, hij had geen weet van enig geval van kinkhoest in de regio… Wat mij nu boos maakt is dat de jonge ouders van dit kleine meisje zelfs niet door de gyneacoloog op de booster vaccinatie waren gewezen. Toen het kindje een wat zwakkere gezondheid bleek te hebben en het baby-vaccinatie schema diende aangepast te worden vermeldde de pediater ook niet dat door de ouders te (her-)vaccineren, ook het kind beter beschermd is. Kinkhoest vaccinatie gebeurt op de leeftijd van 8 weken, 12 weken en 16 weken, en tot na deze laatste vaccinatie zijn babies trouwens ook niet volledig beschermd. 4 maanden vol risico.

Wat maakt het zo dat mensen alle statistische bewijzen overboord gooien en zo egoïstisch zijn dat ze de gezondheid van een hele gemeenschap op het spel willen zetten? Mensen zijn niet meer honkvast, en al zeker niet om bijvoorbeeld te gaan shoppen en daar in aanraking te komen met de hele wereld. Als je kijkt naar de officiële cijfers van het agentschap zorg en gezondheid betreffende de meldingsplichtige infectieziektes, zie je net geen vertienvoudiging van het aantal gevallen van kinkhoest (pertussis) op enkele jaren tijd: van 143 in 2011 tot 1055 in 2014! En wie weet wat dit jaar zal brengen…

En een dergelijk risico lopen we niet alleen voor de kinkhoest. Ook de mazelen komt terug op. Mensen zijn vergeten wat voor ziekte de mazelen is. Hoe het de longen en het hele immuunsysteem aantast. Ik hoor nooit nog mensen spreken over de creepy zware hoest die opkomt nog voor het eerste rode vlekje zichtbaar is. Ze herinneren zich nog enkel dat van de uitslag van toen ze het zelf doormaakten. Maar op dat punt ben je je terug bewust van het ziekteverloop, en geen koortsige slappe hoestende vod meer, zo zielig in je bed.

Ik ben boos, bang en verdrietig wanneer ik verneem dat er mensen zijn die zichzelf en hun kinderen moedwillig niet laten vaccineren zonder dat daar enige echt onderbouwde reden voor is. Een gezonde populatie dient ook om de zwakkeren te beschermen! Je beschermt jezelf, je kinderen én iedereen rondom, vooral de zwakkeren in onze gemeenschap. Dit filmpje blijf ik daar een goede illustratie voor vinden:

Booster vaccinatie voor kinkhoest (combo pertussis-difterie-tetanus) wordt (bijna) volledig terugbetaald door de mutualiteit. Vraag je certificaat aan de apotheker bij aankoop. Laat je huisdokter even prikken. Een klein gebaar, maar zoveel mensen hebben er baat bij.

One thought on “Machteloos en boos

Geef een reactie