Nieuwe telefoon en een gadget testen

Na lang wikken en wegen kocht ik me onlangs een nieuwe telefoon. Om er helemaal in te vliegen kreeg ik ook nog de kans om in combinatie daarmee nog eens een smartwatch te testen. Ikke blij en in geek mode 🙂

Sony Xperia Z3 Compact

Laten we beginnen met de telefoon. Na lang wikken en wegen besloot ik mijn Nexus 4 door te verkopen. Ik was zeer tevreden van de algemene werking van deze telefoon, maar voor mij waren er 2 storende elementen: de telefoon was te groot om met één hand te bedienen (kleine handjes) en ik kon hem zowat 10u aan één stuk gebruiken en dan was de batterij dood. Ik zocht dus een telefoon die én performant, én lange batterijduur heeft én de voor mij “ideale” maten had. Ik dacht die niet te zullen vinden, maar na wat zoeken en rondvragen kwam ik uit bij de Sony Xperia Z3 compact. Specs vind je achter de link. Ik kocht een witte, heb ik altijd al een zwak voor gehad.

sony xperia z3 compact

foto: Sony.be

Eerste horde bij aankomst: mijn nexus 4 vereiste een microsim, de Sony een nanosim. Gelukkig was dat euvel snel verholpen in een shop. Daarna deed de telefoon braaf wat er gewenst werd: hij nam netjes alle info uit mijn Google account over en installeerde de meeste apps. Zo een phone switch helpt mij ook steeds om een beetje “de-cluttering” te doen tussen de apps. De meeste spelletjes verdwijnen weer, een aantal apps dat ik amper tot nooit gebruik gaan eraf en worden vervangen door andere potentieel handige dingen. Voor het eerst gooide ik er Waze op en ook de Facebook Groups app, zodat ik de groepen in mijn timeline gewoon kan verstoppen en enkel via die app kan bekijken en beheren.

Wat is goed?

Maar het beste nieuws van al: dit is wel degelijk de telefoon die mij op het lijf geschreven blijkt!

  1. ideale grootte voor mijn handen met zijn 4,6″ schermdiagonaal
  2. mooi en elegant design (ik hou van strak design)
  3. waterdicht
  4. magnetische oplader en zelfs draadloze oplader mogelijk (wil ik zeker nog eens testen in combinatie met de nieuwe IKEA meubelen daaromtrent)

en last but not least: een batterij die wel degelijk zowat 3 (!) volle dagen meegaat.

Daar is wel een trucje aan: de telefoon beschikt over een stamina mode. In deze modus kan je aanduiden welke apps er actief mogen blijven op de achtergrond wanneer de telefoon in standby gaat, dus je regelt eigenlijk zelf je batterijverbruik. Zonder stamina mode haal ik ongeveer 20u gebruik voor hij moet opladen, met stamina mode 3 dagen. Typische apps die actief blijven zijn telegram (whatsapp kloon met private conversation mogelijkheden) en messenger.

Minder goed?

Met dit in gedachte vind ik dan de reviews op Coolblue.be over dit toestel hilarisch: “negatief punt: De accu is niet verwisselbaar en dus lastig te vervangen”. Waarom zou je dat willen doen??? Ik ben eigenlijk echt tevreden van deze telefoon. Opladen via micro USB is wat lastig omdat er een klepje open moet (waterdicht hé), maar met de magnetische oplaadkabel is dit onmiddellijk verholpen.

De Pebble smartwatch

Na de aankoop van deze telefoon had ik een sjanske: ik mocht de Pebble smartwatch testen. Binnenkort wordt de nieuwe Pebble gelanceerd, maar nadat ik de Samsung Gear 2 mocht testen, die in een compleet andere prijscategorie valt, wilde ik wel weten waar de prijsverschillen zoal zitten, ook al is dit nog de eerste versie. Zo wilde ik te weten komen of het niet aanwezig zijn van bepaalde mogelijkheden echt een gemis is.

pebble smartwatch

foto: coolblue.be

De verschillen?

Het eerste opvallende verschil: monochroom scherm. Op zich vind ik dat geen probleem: het scherm is goed leesbaar en de “watchfaces” die beschikbaar en downloadbaar zijn, zijn leuk en divers.

Ten tweede: geen touchscreen. Ook in de nieuwe versie zal dat zo zijn. De Pebble is makkelijk te bedienen via de knoppen aan de zijkant, en de bediening is zeer intuïtief, maar in deze tijden van touchscreen extravaganza kan dit wel jammer zijn. Gezien de prijs is dit natuurlijk perfect te begrijpen.

Ten derde: aangezien deze smartwatch zowel voor android als voor iPhone werkt, moet je alle apps zelf zoeken, evalueren en installeren. Er zijn heel veel apps en extra watchfaces beschikbaar in de shop. Zowel gratis als betalend. Voordat je Pebble volledig gepersonaliseerd is ben je wel even bezig. Deze flexibiliteit vergt wat configuratie, maar is ook één van de sterktes van deze smartwatch: mogelijke stand-alone werking maar ook makkelijk te pairen met devices van verschillende “families”, zodat je niet verplicht bent naar een veel duurdere smartwatch uit te wijken.

Ten slotte ontvang je wel notifications op de Pebble, maar antwoorden gebeurt best via je telefoon. Op de Samsung was het mogelijk te antwoorden dankzij het touchscreen. Het kleine scherm was daar echter vaak een struikelblok. De Samsung Gear 2 had ook een ingebouwde camera, de Pebble heeft deze niet, maar dat ervaar ik zeker niet als een gemis. Wat ik persoonlijk de coolste feature vond aan de Gear is ook niet mogelijk op de Pebble: je kan er niet mee telefoneren. Maar dat verwacht ik ook absoluut niet aan de richtprijs van 129€.

De Pebble werd 4 dagen geleden opgeladen en doet het nog steeds. Heerlijk. De Gear moest ik om de 2 dagen zeker opladen, ook bij minimaal gebruik.

De combo?

En de ervaring in combinatie met de Sony Xperia en het batterijverbruik van beide? De connectie met de Pebble verstoort op geen enkele manier de stamina mode van de Sony. Dit wil zeggen dat je ook op de Pebble uitsluitend de meldingen krijgt die je op je telefoon hebt ingesteld. Dit zorgt ervoor dat beide devices optimaal gebruik kunnen maken van de accu, ondanks de constante bluetooth verbinding.

Zowel de telefoon als de Pebble vind ik dus echt fijne toestellen binnen hun prijscategorie. Ik ben al zeer benieuwd naar de nieuwe Pebble die er zit aan te komen, en wat de nieuwe hype van de wearables ons nog allemaal voor leuks zal brengen!

 

Geef een reactie