Gehakt!

Wim Ballieu, de man met de heerlijke gehaktballen en 2 gezellige restaurants genaamd Balls&Glory, dacht: ik breng nog eens een kookboek uit. Want met gehakt kan je veel. Niet alleen ballen maken. En er zijn ook veel soorten gehakt. Vorige vrijdag 17 oktober mocht ik ter ere van de publicatie van zijn nieuwe kookboek eens gaan proeven wat hij allemaal in petto had, en ik kreeg een boek mee om zelf uit te testen hoe leuk en lekker zijn recepten zijn.
image

Het eerste dat mij opviel aan het kookboek: het begint met het bespreken van verschillende soorten gehakt en hoe je dat eventueel zelf kunt maken indien je een gehaktmolen hebt. Zeer belangrijk, het ene vlees is het andere niet dus je kan niet alles met “standaard” gehakt maken wegens textuur of smaak. Ik heb gelukkig nog een echte zelfstandige slager in de straat, ik vermoed dat ik geen enkel probleem zal hebben bepaalde soorten gehakt daar te bestellen.
image

Het tweede dat mij opviel: een recept voor vegetarisch gehakt op basis van kikkererwten. Niet alle recepten lenen zich ertoe, maar heerlijk om dus ook direct een vegetarisch alternatief te zien, want ik krijg een variatie van volk over de vloer betreffende voedingsvoorkeuren. En de ingrediënten alleen al doen mij vermoeden dat het een heerlijk gehakt alternatief is!
image

Verder is het boek opgedeeld per thema: klassiekers (denk boerenworst, blinde vinken, worstenbroodjes en vleesbrood met kriekjes), groenten uit de tuin (een resem soorten vulbare groente), uit de oven (moussaka), in een korstje (gehakt in taarten, broden en andere deegjasjes), fingerfood (mini burgers, vleescupcakes,…), internationaal (polenta!) en ten slotte een hoop variaties op het goede oude gehaktbrood.
image

Het luxueuze boek met leeslint om je favoriete recept aan te duiden beschrijft dus de oude bekenden uit de Belgische keuken, maar verkent echt alle kanten van de mogelijkheden met verschillende soorten gehakt. Een oplossing voor ieders smaak!
image

‘Gehakt’ is verschenen bij Borgerhoff&Lamberigts, €24,95. En natuurlijk verkrijgbaar in een Balls&Glory restaurant, met een beperkte gesigneerde oplage!

Geef een reactie