F.A.C.T.S. 2014

Het is een traditie voor mij sedert 15 jaar, toen ze naar het ICC in Gent verhuisden en echt groot werden. Intussen vindt FACTS al een aantal jaar in de Expo in Gent plaats, telkens tijdens het tweede weekend van oktober. Dus op zaterdag leverden we de kindjes af bij grootouders zodat zijn met het prachtige weer in de tuin konden ravotten en wij trokken met een paar vrienden naar de expo. 1 van hen verkleed als Marvel’s Thor.

Foto: Carlos Casorran

Zoals elk jaar was de conventie opgedeeld in een stuk met handelaars met allerhande merchandise, met dit jaar een grote nadruk op vintage spullen. Meerdere standen hadden oude spelconsoles te koop, met bijhorende spelletjes. Het item waar mijn man naar op zoek is was niet te verkrijgen in een betaalbare versie: een standbeeld van Warmachine, de “sidekick” van Iron Man.

Foto: Annick Breugelmans

Een tweede belangrijk luik van FACTS zijn de comics en fantasy onderdelen. Achteraan de hal waren veel comic tekenaars, mangakas en striptekenaars aanwezig om hun kunst aan de man te brengen. Een gast die ik eerder al op FACTS mocht ontmoeten had dit jaar een zeer mooie stand: Jérôme Alquié, de man die meewerkte aan epische anime’s zoals Ulysse 31 en de nieuwe reeksen van Saint Seiya. Ook elk jaar wat prominenter aanwezig binnen dezelfde afdeling: uitgeverijen van Fantasy literatuur, schrijvers en boekhandels.

Foto: Facts.be

Een derde luik bestaat uit het ontmoeten van acteurs uit diverse cult films of reeksen. Carrie Fisher zou op zondag aanwezig zijn (u weet wel, Princess Leia uit de originele Star Wars trilogie), maar die misten we dus. Veel mensen komen naar FACTS om een handtekening of fotoshoot met hun idool te pakken te krijgen (ik ben schuldig: ik heb een aardige verzameling handtekeningen van Star Wars acteurs in een speciaal ‘making of’ boek), of voor de kans om een vraag te stellen tijdens één van de Q&A sessies.

Want daar draait het ook om natuurlijk: fandom. Er is een cosplay wedstrijd (mensen in kostuum om hun favoriete personnage in verschillende categoriën uit te beelden) waar je enorm goede kostuums kunt zien, en een hal vol stands van fanclubs, er was een Stargate tentoonstelling, prachtige nagebouwde set stukken en elk jaar meer R2 units (weeral Star Wars) die interageren met het publiek. Zoals elk jaar was ook het Tolkiengenootschap Elanor van de partij. En in Little Japan konden mensen kennis maken met een hoop aspecten van de Japanse cultuur, waarvan gevechtssport misschien de meest opvallende is, maar ook kalligrafie, kimono dragen en bonsai kweken kwamen aan bod.

 

One thought on “F.A.C.T.S. 2014

Geef een reactie