Lego: van offline naar online en omgekeerd

Vorige week mocht ik deelnemen aan een lezing georganiseerd door de mensen van Lego met als gastspreker Professor Karolien Poels van de UA. De uiteenzetting ging over hoe de kinderen van tegenwoordig spelen, leren en zich bewegen tussen de offline en de online wereld. De kinderen mochten mee en werden intussen geëntertaind volgens leeftijd met bouwen en knutselen.

Wij werden getrakteerd op een voorstelling van een aantal studieresultaten die aantonen hoe mensen de online spelwereld beleven en hoe deze onze realiteit beïnvloeden. Het eerste punt dat wel degelijk aankwam was het “Tetris effect”, waarbij je in de wereld om je heen constant tetris blokjes probeert in te passen. Betrapt. De negatieve kanten van gamen werden dus belicht, maar ook de positieve kanten, zoals de verhoogde oog-hand coördinatie, organisatorische vaardigheden en leiderschap. En ook schermtijd in de opvoeding werd aangestipt, iets waar wij zelf nog niet uit zijn, maar ik neig in elk geval naar blokken en tv kijken is niet gamen. We zien wel of het werkt.

Waar komt Lego kijken in dit verhaal? Wel, één van de punten die gemaakt werden is dat kinderen geen onderscheid maken tussen de tv-wereld, de gaming wereld en de echte wereld als het op spelen aankomt. Dat je dus perfect de wereld van het spel kunt en moet doortrekken in de realiteit. Dat is ook wat Lego meer en meer probeert te doen: via tekenfilms, online aanwezigheid en natuurlijk de Lego blokjes zelf maken ze een gesloten cirkel tussen scherm en realiteit. Lego Chima is daar het eerste volledig uitgewerkte product in met strips, tekenfilms, online verhalen en prachtige sets om alles zelf mee uit te spelen. Ken je trouwens de Lego site waar je kind een profiel kan aanmaken (mits toestemming van de ouder, de site is goed beveiligd), of de ReBrick site waar Lego fans hun ontwerpen kunnen delen? Lego luistert trouwens ook naar de fans, zo bleek dat de Back to the Future set aangevraagd werd via de Lego Ideas site. Cool stuff.

We kregen uiteraard ook de nieuwe sets voorgesteld: coole dozen waar de aanwezige kinderen hun ogen op uitkeken! Geeky ikke stond uiteraard onmiddellijk te dromen bij de nieuwe Star Wars vehicles. Mijn dochter en meegekomen jarig neefje hadden het vooral voor de spy command truck. Mijn echte voorkeur gaat dit jaar echter opnieuw uit naar de Star Wars advent kalender. Komaan, wie wil er nu geen Darth Vader met kerstmannenjas minifig?
image

image

Geef een reactie