De toeristische afvalberg

Tijdens ons verlof zaten we op een ruim appartement. Ik kookte dus zelf, en bezoekjes aan de supermarkt werden ingepland. Na een paar dagen viel het mij echter op wat voor volume aan ongesorteerd afval wij dagelijks (!) naar de vuilcontainer moesten brengen. Thuis wordt glas, papier en karton, gft, PMD, apart opgehaald. Plus we hebben een paar compostmanden in de tuin, dus in onze PMD zak/bak zitten enkel dingen die niet goed composteren in onze manden, zoals de bladeren en takken van onze prunella haag. Aangezien Aidan nog pampers draagt heb ik thuis om de 2 weken iets meer dan een zak restafval, ongeveer om de maand een zak PMD, een maandelijkse bak glas en een maandelijkse doos papier.

Maar na een tijdje realiseerde ik me wat voor volume aan afval we daardoor dus vermijden dat op onze vakantiebestemming gewoon op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven gaat. Thuis ga ik naar de slager in onze straat die zijn vlees verpakt in van die papiertjes die weinig afval opleveren achteraf. Op vakantie was de supermarkt de enige verswinkel voor vlees in de buurt, en álles zit in van die schaaltjes. Alles wat hier op de compostmand gaat moest daar ook in het afvalzakje. Net als de reclamekrantjes. Wat glas betreft lokaliseerden we vlug genoeg de glasbak, op een 5-tal minuten wandelen afstand. Maar elke dag bracht ik een bol zakje naar beneden. Ik denk dat ik qua volume wel het equivalent van 4 volledige vuilniszakken heb weggedragen. Op slechts 2 weken tijd.

En ik voel mij daar nog steeds schuldig over.

Geef een reactie