Endimi testte de Lumia 1020

Begin december kreeg ik de vraag van Nokia of ik de Lumia 1020 eens wilde testen. Een win8 telefoon had ik nog nooit in mijn handen gehad, dus ik nam de uitdaging met plezier aan en kon gedurende een kleine 2 maand dat toestel eens goed aan mijn gebruik onderwerpen. Kort gezegd: nice. Wat volgt is mijn persoonlijke mening over dit toestel, laat gerust weten als er vragen zijn betreffende mijn opmerkingen.

lumia_1020_1_ces

Foto: Nokia.com

Eerst en vooral wat ik echt leuk vond aan het toestel.

1. De camera. Over the top. 41 mp die bereikt wordt dankzij niet minder dan 6 Zeiss lenzen, waardoor het deel met de camera iets dikker is dan de rest van de telefoon. De meegeleverde software zorgt ervoor dat je de camera kunt instellen zoals een spiegelreflexcamera (lichtgevoeligheid, sluitertijd, flits,…) en komt met een xenon flits, waardoor foto’s in een donkere omgeving beter uitkomen. Je kan 25x zoomen wat ook niet mis is voor een toestel met een “fixed” lens en er is automatische stabilisatie dankzij een kogellagertje dat je zelft kunt horen als je met de telefoon schudt. Ik heb een paar pareltjes van foto’s kunnen nemen hiermee.

6tag_201213-113044

2. Het scherm. Zeer comfortabel in gebruik en er is een supergevoelige functie waardoor het bruikbaar blijft zelfs met koude, droge handen of gewone handschoenen aan. Gorilla glass, en getest: met een 15-maander in huis die nogal groot is uitgevallen is de tafel niet hoog genoeg voor kleurige technologie (knalgele telefoon weetuwel). De peuter dan nog betrappen met de telefoon in de hand geeft de reflex dat deze telefoon nogal snel wordt weggegooid onder het motto van “niet meer in de handen, niets misdaan!”. Hij stuiterde. Hij brak niet. Er vlogen ook geen stukken af, de telefoon is monobody, je kan dus ook niet aan de batterij en het geheugen is niet uitbreidbaar.

3. Win8. Ik was echt aangenaam verrast! Vlot, intuïtief, duidelijk en goed te personnaliseren. De tiles zijn vlot te organiseren en met de laatste update die ik kon downloaden bleek het ook mogelijk om tiles als “map” te gaan gebruiken en zo applicaties van eenzelfde soort te gaan groeperen (duidelijk een vraag van gebruikers die iOS kennen).

4. Voor de kinderen vond ik ook de “kindertoegang” leuk: je stelt een paswoord in voor gewone toegang tot de telefoon, maar als je het lock screen naar links schuift kom je in een aparte kinder interface waar je kinder apps kan toevoegen. Zo kan je op die lastige momenten je kind rustig met de telefoon laten spelen zonder dat er achter je rug telefoontjes gepleegd worden of zo 😉

Wat er minder was aan de telefoon:

1. De batterij. Ik werk met 2 e-mailaccounts die op push ingesteld staan: gmail account en werk account via een exchange service. Daar bovenop Whatsapp, twitter en facebook met push messages. Gevolg: ik was blij dat ik er ook de accu bij mocht testen want de telefoon hield het geen 12u uit. Wel coole accu: hij laat toe de telefoon met een meer fototoestel-achtige greep te gebruiken, en er is een slot om de telefoon op een fotostatief te zetten. Er bestaat ook een draadloze add-on om tussentijds op te laden.

2. Hoe je het ook draait of keert, er is een tekort aan apps in de store. Het is wel al een pak beter dan toen mijn man een tweetal jaar geleden een Windows telefoon kocht en hem uit pure miserie terug verkocht.

De apps. Ik kreeg op twitter de vraag om een overzichtje te geven van goede apps en alternatieve apps voor meer gekende services. Hierbij mijn lijstje onmisbare apps op Win8 telefoons:

  • 6tag: een client voor instagram, laat ook toe om meerdere foto’s samen te voegen tot een collage
  • Nextgen reader: een feedreader zoals feedly die dus gebruik maakt van je google info
  • Evernote als lijstjesapp
  • Google+: ik heb er geen gevonden die voldeed (upload foto’s)
  • Dropbox
  • en ik was onder de indruk van de vlotheid van de facebook app

Persoonlijk vind ik de telefoon een beetje prijzig, maar als je in dit segment zoekt is hij zeker aan te raden. De problemen met de batterij zijn snel verholpen met de aanschaf van de accu of de draadloze oplader. En de camera is qua vaste compacte telefooncamera’s onklopbaar.

De Nokia Lumia 1020 is verkrijgbaar voor ongeveer 640€.

Geef een reactie