Iced Tea

Na jarenlang sukkelen met gezondheid en gewicht vond mijn man uiteindelijk een osteopaat die suggereerde dat hij intolerant is aan citruszuren. Het is een mogelijkheid als een andere, dachten wij, dus gingen we naarstig aan de slag.

Eerst en vooral: frisdrank schrappen! Alle Cola en limonade het huis uit. Hij zou wel fruitsap drinken. Right. Zoek eens een fruitsap zonder vermelding E330 of citroenzuur als ze het wat ecologischer willen noemen? Dat bestaat dus niet hé mensen. Enkel de concentraties citrus en citroen variëren. Grenadine, zelfde probleem. Zelfs appelsap waar op staat 100% puur sap bevat nog citroensap, anders zou dat mooi gouden kleurtje niet bewaard blijven, beste mensen.

Het zit zowat overal in. De boodschap hier thuis is dus geworden: kook zo veel mogelijk vers en zelf. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat garandeer ik u. Daar gaan we dus af en toe wel eens uit de bocht. Maar zoals de titel van deze post al deed vermoeden, ik maak nu zelf Iced Tea.

Het zit namelijk zo dat water voor de vissen is, dixit mijn man. Zo extreem nu ook weer niet, we hebben een kan met Brita filter die vaak gebruikt wordt, maar hij wil graag drinken met een smaakje aan. Enter koud water en het goeie ouwe theezakske.

Regel 1: heb geduld. Dat trekt traag. Reken op een half uurke voor ge iets deftigs hebt.

Regel 2: tel 1 theezakske per halve liter water ongeveer.

Regel 3: vermijd typische thee zoals Yellow Label stuff, of ge moet er suiker bij kappen wat ook weer niet de bedoeling is

Regel 4: Vermijd blauwe vruchten thee, die smaakt raar als hij koud is, warm perfect te doen

Regel 5: altijd in de ijskast bewaren en binnen de 3-4 dagen opdrinken aangezien er geen bewaarmiddel in zit

Getest en lekker bevonden zonder enige toevoeging van zoetstof: Bombay Chai, Imperial Earl Grey, witte thee met perzik en vlier, cranberry, groene thee met jasmijn en aardbei (van bij de Albert Heijn!), groene thee met citroengras en kaneel, rode vruchten, rozebottel (maar geeft wel een grassig smaakske), rozebottel met framboos, bosvruchten.

U ziet, de variatie is er zeker wel. De nodige Tupperware werd in huis gehaald, en eigenlijk geven we nu minder uit aan onze “frisdrank” dan voordien en is het nog gezond ook.

Smakelijk!

3 thoughts on “Iced Tea

  1. Hey,
    Binnenkort verhuizen we, en ik zou deze zomer graag meerdere Iced Teas uitproberen, bedankt voor de tips alvast!
    Ik dacht wel aan een toevoeging van extra fruit, en dat mee te laten trekken. Heb je dat al geprobeerd?

    1. Dat heb ik vorige zomer geprobeerd maar was niet zo tevreden van het resultaat, ik wilde deze zomer eens gevriesdroogd fruit proberen, omdat dat iets meer geconcentreerd is dan vers. Sterker smakend fruit is zeker aan te raden, anders verwatert het snel, en deze thee moet nog sneller op. Maar kan je ook heel lekker ijs-muntthee maken met vers muntblad!

  2. Ik ben ook fan van zelfgemaakte ijsthee. Ik giet hem eigenlijk wel heet op, laat dan afkoelen en daarna nog in de ijskast. Ik weet niet welke wijze het best en/of gemakkelijkst is, het is een kwestie van gewoonte, zeker?
    Ik wou ook earl grey voorstellen. Ik maak bijna altijd een mix met earl grey als basis omdat die zo lekker doorsmaakt. Munt al dan niet met groene thee is één van mijn favorieten. De venkel thee (o.a. verkrijgbaar als huismerk van Delhaize) is ook zeer lekker.

Geef een reactie