Examen draailier

Intussen gaat het niet goed met de volksmuziek in de muziekacademies. Mijn lerares werd door 9 muziekscholen gecontacteerd om bij hen les te geven. Er is een schrijnend tekort aan leraren, niet wegens onkunde, maar wegens de diplomavereisten. Ik ken fantastisch goede draailierspelers die zeer goed kunnen lesgeven, maar dat enkel kunnen in het stagecircuit, omdat die regelgeving daar niet geldt. Beste ministerie van onderwijs, volksmuziek zit op een volkser niveau dan universitaire studies. Deze richting 100% naar het reguliere systeem brengen zal het jammer genoeg waarschijnlijk versmachten. Denk daar aub eens over na.

Maar ik heb gelukkig een lerares, mét de nodige papieren, en het schooljaar loopt op zijn laatste benen. Volgende week is het zover: mijn klasexamen draailier. Mijn volledig vrij gekozen programma bestaat uit 3 stukjes, waarvan 1 puur melodisch.

1. Mazurka Arthur van Eric Thézé

2. Bourrée dite d’Aurore Sand (waarschijnlijk van Chopin)

3. De meijt op zolder (traditional)

Geen beeld of geluidsmateriaal gevonden, sorry, ’tis een leuk deuntje met de gevreesde vierslag erin, voor de kenners.

Denk volgende donderdagavond eens aan mij 😉

En dan nu: sparen, sparen, sparen. Het wordt namelijk tijd dat ik eens een degelijke draailier bestel bij een bouwer, om mijn gehuurde dozeke waardig te vervangen.

 

3 thoughts on “Examen draailier

 1. elsje Peeters

  Wat een grappig toeval!! Ik was op zoek naar een mooi systeempje om liedboekjes te bundelen en kom ineens bij je tekstje ivm examen draailier terecht…Was het goed gegaan? Ik speel ook draailier, ben in Gooik op stage geweest deze zomer bij Gilles Chabenat, ben ik je daar tegengekomen?
  Veel groetjes en succes met de draailier en … het sparen voor een nieuwe!

  1. Ik had 84%, was niet op de stage in Gooik maar wist je dat er een stage is in Leuven in december met Gregory Jolivet? Wel hoog niveau, ik ga me er nog niet aan wagen. Zoek via 10 jaar Naragonia.

   1. Elsje Peeters

    Ben ingeschreven voor Jolivet en kijk ernaar uit! Ken je de D&D stages van Nederland? Ze zijn op verschillende Niveaus. Zijn er dan zo veel academies waar ze draailier willen aanbieden? Zelf geef ik les in de academie van Genk sinds dit jaar.

Geef een reactie