Over GAS en pensioen en zo

Ik wil jullie niet te veel vervelen, maar pushen we de generaties vanaf 40 en zo naar de jongere leeftijden niet een beetje te veel tegenwoordig?

Ik bedoel maar: kinderen vanaf 14 kunnen een zware geldboete krijgen voor het gooien van een sneeuwbal of opgeraapte confetti in de verkeerde gemeente, en de ouders mogen het dan betalen met geld dat ze eigenlijk al niet kunnen missen willen ze ooit van hun pensioen kunnen genieten. Ik hoop mijn kinderen op te voeden met degelijke normen en waarden: beleefd zijn, je best doen, niet stelen, niet storten, geen vandalisme. Ze eens bang maken met “meneer polies” was in mijn tijd niet meer dan normaal, en ik herinner me verhalen van een schoolgenoot die effectief eens een half uur “in de bak” gezet werd op het plaatselijke politiebureel na vraag van de ouders, er waren toch geen arrestanten op dat ogenblik. Het probleem ligt niet zozeer bij de wet zelf. Ik vraag mij af wat er mis is met de maatschappij dat 109 van onze 133 volksvertegenwoordigers de nood zien om zelfs met bewijzen van wangebruik dit goed te keuren. Want in de grond is de wet zo slecht nog niet. Zo’n 30cm diep dan. Ik bedoel maar: sluikstorters en echte vandalen moeten inderdaad kunnen aangepakt en kunnen niet onbestraft blijven. Maar komaan: verkeerd op een bankje zitten?

Zijn we al ietsje ouder, kunnen we ons laten bang maken over ons pensioen, het pensioen van onze ouders, de levenskwaliteit van onze kinderen. Want je moet thuis zijn voor je kinderen, maar je moet ook werken voor dat pensioen, dat er mogelijk over 32 jaar wanneer ik mogelijk mag stoppen met werken misschien gewoon niet meer is.

Het GAS debat zal nu waarschijnlijk snel begraven worden, na nog een paar dagen storm in de pers. Het pensioendebat loopt nog even. En dan nu wat schaamteloze reclame: DeltaLloyd doet van campagne rond pensioen. Het thema: De pensioenleeftijd, bestaat die wel? Tot en met vandaag (sorry dat ik er een beetje laat mee ben) kan je op twitter (via #pensioendebat) en facebook. In Brussel vind je her en der mobiele LED-panelen die de reacties laten zien in het straatbeeld. Dus als jij je laat horen, ziet misschien half Brussel dat. En daarbij ook de beleidsmakers.

Geef een reactie