Suikervrij

Suikervrij, het is een beetje een hype. Daar waar vroeger mensen met suikerziekte moesten wanhopig zoeken om lekkers te vinden dat ze niet moesten mijden zijn er nu heuse kookboeken te vinden om suikervrij te bakken. Dat suikervrij is natuurlijk wel relatief: je hebt natuurlijk altijd nog de zogenaamde trage suikers in gebak maar die zijn veel minder slecht dan geraffineerde suiker die alom tegenwoordig is in onze gewone voeding en drank. Deels door deze overdaad aan suiker kampen veel mensen met overgewicht (hoewel dit natuurlijk niet de enige oorzaak is!).

Ook ten huize Endimi wordt er op voeding gelet: citruszuren moeten hier vermeden worden, dus frisdrank werd geschrapt en vervangen door zelfgemaakte iced tea en  vruchtensap (hoewel er nog steeds massa’s citroenzuur in fruitsap zit, maar toch al minder). Aan suikervrij bakken had ik eerlijk gezegd nog niet gedacht, omdat ik enkel de basis Canderel kende. Tot ik deze twee potten toegestuurd kreeg:

 

De grote pot is Sucralose, een zoetend poeder met ongeveer hetzelfde volume als suiker maar veel lichter. De kleine pot is steviapoeder, een caloriearme zoetstof van de stevia plant. Hier liggen de verhoudingen wat moeilijker. Stevia heeft ook een nogal specifieke smaak.

Met de baby erbij heb ik nog niet veel de kans gehad voor uitgebreide testen maar woensdag maakte ik samen met Manon een amandelcake met Sucralose:

 

200 gram boter, 250 gram bloem, 20 gram sucralose, een theelepel bakpoeder, 3 eieren (scheiden en het eiwit opgelopt erbij op het einde), 2 druppels vanille-extract en een 10tal druppels amandelextract.

Het resultaat was een lekkere maar stevige cake. Volgende keer een extra schep bakpoeder erbij doen: doordat de sucralose zoveel lichter is dan echte suiker verandert bij het bakken blijkbaar het volume van de cake, waardoor hij niet goed is gerezen bij het bakken.

Vandaag vond ik een ander idee: confituur met sucralose! Ook niet 100% suikervrij wegens de fructose, maar beter dan de kilo’s suiker die er normaal in gaan. Benodigdheden: 1 kilo (gesneden) fruit naar keuze, 50 gram sucralose en (het belangrijkste van al) Pec voor suikerarme bereiding. Het is supersnel klaar! Eerst het fruit aan de kook brengen zodat het zacht is, terwijl het fruit kookt de Pec toevoegen en een minuut verder laten koken tijdens het roeren. Op het einde de sucralose toevoegen en nog goed roeren, klaar! Ik maakte pruimenconfituur (er stonden pruimen in promotie in de winkel). De smaak van de verse confituur is heel lekker en de geleivorming was ook al goed tijdens het vullen van de pot, maar de confituur is wel lichter van kleur dan bij “gewone” confituur.

Dit weekend ga ik eens aan de slag met het steviapoeder. Ik ben wat meer terughoudend tegenover stevia omdat ik las dat het een bittere nasmaak kan geven. Ik ga dus proberen met recepten die weinig zoetstof vereisen, zoals pannenkoeken en wafeltjes. Spannend!

Wil je ook eens proberen om suikervrij te bakken? Haast je: Canderel geeft nog potten weg, je hebt nog een paar dagen om een pot in de wacht te slepen!

Geef een reactie