Ik ben geraakt

Oktober is traditioneel de maand waarin er extra aandacht gegeven wordt aan borstkanker. Ik denk dat intussen vrijwel niemand nog kan zeggen dat niet op zijn minst iemand uit zijn of haar omgeving getroffen werd door deze ziekte.

Ikzelf ken intussen zelfs 5 vrouwen die getroffen werden. Ik ben dus ook geraakt. Het goede nieuws hierbij is dat slechts 1 getroffen dame het niet haalde. En dat was intussen zo’n 20 jaar geleden. De medische kennis, screening en awareness campagnes werpen zodanig hun vruchten af dat de van de 4 andere dames, 1 er met een operatie vanaf raakte (geen chemo, geen bestraling), 1 het nu super doet na een operatie en daaropvolgende bestraling (geen chemo), en 2 na een volledige behandling van operatie, chemo en bestraling nu terug stevig in het leven staan.

Zonder inzamelacties, awareness campagnes en screenings was dit voor deze dames mogelijk niet zo positief uitgedraaid. Eigenlijk moeten we zelfs nog verder. In een ideale wereld kunnen we de behandeling van borstkanker zo goed maken dat de getroffen vrouwen niet meer moeten lijden onder de neveneffeccten.

En dan hebben we het enkel nog maar over borstkanker. Hoeveel mensen kennen we niet die geraakt werden door één van de andere honderden soorten kankers? Onderzoek en preventie blijven prioriteit, maar daar zijn fondsen voor nodig. Dus een mailtje van de reclameregie of ik hier wat aandacht aan wilde besteden was bijna overbodig.

Stichting tegen kanker maakt van de borstkanker awareness maand gebruik om een nieuwe inzamelactie te houden. Wie de campagne van Stichting tegen Kanker wil steunen, kan daarvoor terecht op www.ikbengeraakt.be.

Storten, een steunteam oprichten, getuigenissen lezen of zien, zelf een getuigenis posten, het kan allemaal heel eenvoudig op deze website. Niet twijfelen, het kan het verschil maken in het leven van een patiënt.

Geef een reactie