We houden het hoofd koel

Dit plaatste ik eerder op Yunomi (voor de puntjes, haja), maar voor de gelegenheid van de warmste dagen van het jaar plaats ik het hier nog eens:

In deze hete dagen zoeken we allemaal verkoeling. De mensen snakken naar ijskoude dranken, ijsjes en zwembaden. Maar wat zijn nu echt tips die werken om de hitte draagelijker te maken?

De natuurlijke airco
Niet iedereen heeft het geld om een airco aan te schaffen. Ook kan niet iedereen tegen de droge koude lucht die deze machines produceren. Toch kan je op een natuurlijke manier de temperatuur in een gesloten, duistere kamer tot 2 graden doen zakken op de volgende manier: zet een emmer koud water in de kamer met eventueel een ventilator erbij. Het effect is dat de temperatuur ongeveer een graad zal zakken. Tot een bepaalde grens natuurlijk, 10 emmers geeft geen 10 graden!

Jezelf verfrissen
Een koude douche spookt vaak rond in je hoofd wanneer je te warm hebt of verbrand bent. Maar opgelet! Je lichaam reageert op het koude water en nog wel op de omgekeerde manier: een paar minuten na je douche zal je de indruk hebben dat het eens zo warm is! In extreme gevallen kan je koorts krijgen en kunnen de leverfuncties levensbedreigend in de war raken.
Je kan jezelf het beste verfrissen met een lauwe tot warme douche.

Heb je geen douche voorhanden? Maak dan je polsen nat met een doekje gedrenkt in koud water, met een onmiddellijk verfrissend effect dat even blijft hangen.

Die gezwollen voeten toch
Veel vrouwen klagen ervan bij dergelijk weer: gezwollen voeten. De voeten wanneer mogelijk omhoog leggen is de boodschap.
Moet je heel de dag rechtstaan voor je werk? Geen probleem: ‘s avonds je voeten laten dobberen in een koud voetbad met grof zout doet wonderen!

Warme dranken? Serieus?
Jawel, sommige warme dranken hebben na het drinken een verfrissend effect op het lichaam. Zo zijn groene thee en verse muntthee perfecte voorbeelden. Waarom denk je dat ze in Noord-Afrika zo graag en vaak muntthee drinken? Ook in landen aan de evenaar zijn warme theedranken wijd verspreid (Té Taré in Maleisië bijvoorbeeld) als heet drankje om af te koelen naar de avond toe.

2 thoughts on “We houden het hoofd koel

  1. Pingback: We houden het hoofd koel | Endimi

Geef een reactie