Oorverdovend

Een aantal kennissen en ikzelf begonnen al te denken dat wij het waren die overgevoelig werden aan luide muziek. Met angst in ogen en stem vroegen we ons af: “Is dit omdat we ‘oud’ aan het worden zijn?”.
Mijn man en ik kochten zelfs al setjes professionele oordopjes met 3 soorten filters (light, medium, strong) voor wanneer hij geluidstechniek moet gaan doen of we gewoon naar een optreden, concert of festival gaan. Natuurlijk zijn ze ook handig om een dutje te kunnen doen op een festivalcamping.
Maar toch hoorden we meer en meer stemmen opgaan die over hetzelfde fenomeen kloegen: waarom moet muziek tegenwoordig toch zo oorverdovend? En dan nog ten koste van de geluidskwaliteit?

Recente failures op geluidsniveau-gebied: de grote tent op het Boombalfestival, op Na Fir Bolg, Keltfest, les Anthinoises en zelfs tijdens Star Wars in Concert in het Sportpaleis (eerste deel van het concert met zware feedback tot gevolg).

En nu is het dan zover, het Sportpaleis zal vanaf heden oordopjesautomaten zetten in het Sportpaleis zelf en in de Lotto Arena. 2€ per paar met de uitleg erbij dat het oordopjes van goede kwaliteit zouden zijn. Maar zeg nu zelf, zou het niet beter zijn dat die geluidstechniekers eens van hun opstapje afkomen en gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit (oftewel LOUDNESS)?

Een prachtig voorbeeld van gebalanceerd geluid is Gooikoorts. Nooit staat daar de muziek te luid, maar altijd voldoende luid voor super ambiance en toch niet zo stil dat het een theekransje lijkt. De muziekkwaliteit gaat daar altijd voor, en de geluidstechniekers nemen het bijna persoonlijk op als ze het niet per-fect uitgebalanceerd krijgen. Je hoort ook direct het verschil als er een groep op het podium kruipt die absoluut hun eigen geluidstechnieker willen gebruiken. Die mens kent het systeem niet goed, zit te knoeien en te prutsen en het publiek holt de tent uit.

Misschien zouden we als publiek dringend een pak kritischer moeten worden: in plaats van oordopjes te gebruiken gewoon ostentatief de tent/zaal/weide verlaten. Maar ja, willen we dat wel, als we dan onze favoriete groep missen waarvoor we al die centen betaalden? Wij deden het in elk geval op de vorige editie van les Anthinoises, waar we nochtans enorm uitgekeken hadden naar de optredens van Faun en Omnia.
Het is een moeilijk geval, en ik hoop gewoon dat ze dringend ook voor feestzalen en festivals een geluidslimiet zetten, want mijn oren delen mij mee dat het dringend nodig is.

Geef een reactie