de vloek op Star Trek films

Ik weigerde de laaste Star Trek film te bekijken in de cinema, ik was ervan overtuigd dat ik hem niet goed zou vinden. Toch werd ik door vrienden bestookt met positieve commentaren over de film dus toen we in Florida op huwelijksreis de kans hadden om hem te zien op Imax scherm was ik toch wel benieuwd. Maar er was zoveel te doen op Cape Canaveral dat we er toch voor pasten.
Uiteindelijk kocht ik de DVD voor mijn broer als eindejaarscadeautje en nu mocht ik hem lenen om eens te bekijken.

Ook nu weer is de film getroffen door de vloek op Star Trek films. Welke vloek? Heel simpel: telkens je bij een Star Trek film aan een oneven aantal zit dan is hij, pardom my French, “sucky-mc-crap”.

Een overzicht:

– Nr.1 (oneven) Star Trek: The Motion Picture. V-Ger is wel ok qua idee maar de uitwerking is gewoon zielig, wie heeft er in ‘s hemelsnaam die jumpsuits ontworpen en waarom moet het perse zo psychedelisch zijn op sommige momenten? Bad movie.
– Nr. 2 (even) The Wrath of Khan: sublieme plot, stevig verhaal en Spock die sterft, plus de meest evil bad guy in Star Trek history up to that point, boeja!
– Nr. 3 (oneven dus) The Search for Spock. Het is duidelijk dat er protest was na The Wrath of Khan en Spock moest absoluut terugkomen. Het hele verhaal van McCoy die doorflipt en de dood van Kirk zijn zoon is er gewoon over. Het was een film puur voor het elimineren van surplus personnages en terugbrengen van een geliefd personnage dat ze niet hadden mogen laten sterven.
– Nr. 4 (terug even) The Voyage Home: hilarische film, leuk concept en de crew in een Klingon Warbird is tof om zien. De plot met de walvissen is misschien een beetje dunnetjes, maar wordt heel goed opgevuld met de algemene timetravel situatie en Spock die als het ware wat humor in de zaak brengt!
– Nr. 5 (oneven, uh-oh) The Final Frontier: o jee. Blijkbaar was de Vulcan humor van The Voyage Home in de scenaristen hun kop geslagen want ze komen ineens opdraven met een Vulcan die emoties heeft. Niet alleen dat, ze komen met een god die god niet is en dan nog slecht uitgebeeld. Plus dan nog Uhura die ergens in een woestijn naakt staat te dansen met 2 palmbladeren. Laten we maar skippen naar de volgende.
– Nr. 6 (hoge verwachtingen want het is even!) The Undiscovered Country is en stevige film, fantastisch goede plot met politieke spanning, actie en een shapeshifter (altijd tof). Het hele punt dat Shakespeare in het “originele Klingon” moet gelezen worden is super gevonden en de tegenstellingen tussen de Klingons en mensen worden mooi in de verf gezet.
– Nr. 7 (ajajaj) Generations. De verwachtingen waren hoog gespannen want het was de eerste “Next Generation” film. Bummer. De enige goede prestatie in die film is Guinan. De plot is weeral zeer ver gezocht en het idee dat ze absoluut Kirk nodig hadden is enkel en alleen omdat ze bang waren dat de originele fans die absoluut wilden zien. Niet dus.
– Nr. 8 (kwam geen moment te vroeg) First Contact. De afleveringen en films met de Borg blijven gewoon steengoed. First Contact is heel goed gevonden, Data met gevoelens komt veel beter over dan een Vulcan met gevoelens en de Borg Queen is gewoon “pure evil”.
– Nr. 9 (was er weer te veel aan) Insurrection. Deze skippen we heel snel. De enige vraag die ik erbij heb: WHY?????
– Nr. 10 (snel snel!) Nemesis. Het werd tijd dat de Romulans ook nog eens ten tonele verschenen, en dan nog in de vorm van een mislukte kloon van Picard. Super acteerprestaties, een ingewikkkelde plot en opwindende actiescenes maken deze film gewoon af.

En toen dachten we allemaal dat het gedaan was. En plots kwam er Star Trek. En ik dacht: oh nee, nr. 11, oneven!!! En ik had nog gelijk ook.
Dit had kunnen een zeer goede film worden, maar werd verknoeid door: Spock die toegeeft aan zijn emoties en in het openbaar Uhura staat te kussen, de magere uitleg over het time-space-continuum, de onbestaande uitleg over het omniverse en de notie van een parallel universum. De originele Spock was nodig omdat de personnages gewoon geen idee hadden van wat er aan de hand was en het komt er gewoon op neer dat deze film gemaakt is met het oog op sequels. Ik hoop echt dat in dat geval Nr. 12 zijn even nummer eer zal aandoen. Fingers crossed?

6 thoughts on “de vloek op Star Trek films

 1. nick

  mag ik zeggen dat je nogal heel bijgelovig bent.
  de oneven films zijn niet slechter dan de even, maar jij concentreert je bij deze films gewoon op de slechte stukken om jouw theorie te bewijzen.

  zo hebben ze niet pas bij het maken van film 4 er aan gedacht om hem terug te brengen maar was dit al in film twee de bedoeling.

  spok versmolt zijn geheugen niet voor niets met docter bones.

  en wat dacht je van film 5.
  vulcans dienen dienen uiteraart de logica en laten bijna nooit emoties zien, maar dit betekent nog niet dat ze niet anders kunnen.

  hier op aarde hebben we feestklouwns die nog geen 1+1 kunnen uitrekenen en we hebben iemand die 20000 decimalen van pi kan opnoemen zonder tussenpouze.

  kan het dan echt niet dat er 1 vulcan kan bestaan die zijn emoties soms net iets minder diep heeft dan de gemiddelde vulcan?

  1. nick

   wat heeft een stripje genaamd …Duty Calls… in hemelsnaam hier mee te maken?

 2. nick

  leg nou maar gewoon uit wat je van mijn critiek en stellingen vind en in meer dan 3 woorden per post. A.U.B

  1. endimi

   Als je er echt op staat…

   Zinnen beginnen met een hoofdletter. Kritiek is met een k. Als je Engelstalige woorden wilt gebruiken is doctor met een O, in het Nederlands is dokter met een K, Bones en Spock zijn namen en dus met een hoofdletter. Clown is met c en w. Pauze is met au. Vulcan is een ras en dus met een hoofdletter.

   Het punt dat ik wilde maken met de cartoon is het feit dat de persoon in de cartoon het blijkbaar belangrijker vindt zijn gelijk online te bewijzen dan het echte leven aan te pakken. Passend in deze situatie gezien je aandringen. Maar de titel heeft inderdaad minder met de inhoud van de cartoon te maken, dat geef ik wel toe.

   Je blindstaren op deze blogpost en je commentaar daarop, waarop ik trouwens in deze post antwoord (maar die zag je blijkbaar niet want deze post is blijkbaar belangrijker dan de volledige blog) heeft geen nut, aangezien het de uitgeschreven versie is van een running joke in mijn vriendenkring. Het heeft dus niets te maken met bijgeloof of iets dergelijks, het is lachen met films, net zoals de grap dat de sequel van een film per definitie slecht is.
   Had ik dit serieus bedoeld, dan was deze redenering waarschijnlijk op het forum van een Star Trek of sci-fi fanclub terechtgekomen, dat het op een aparte blog staat zou al een teken aan de wand moeten zijn.

   Een goedbedoelde raad. Let op wat je op internet serieus neemt en wat met een korrel (of een heel vat) zout, anders staan je er nog heel wat teleurstellingen te wachten online.

   Groetjes,
   Endimi

Geef een reactie