Een Star Wars Whisky tasting!

Als je in je kennissenkring iemand kent die als bijberoep whisky tastings organiseert en die stelt voor om een thema tasting te doen met allemaal “Star Wars” whisky, kan een koppel geeks zoals de echtgenoot en ik uiteraard niets anders doen dan er gewoon voor gaan! Dus schoven we zaterdagavond gezellig aan tafel met 12 Star Wars fans die toevallig ook eens graag een lekkere whisky proeven.

Sven Cipido nam de honneurs waar en verraste ons met een paar exclusieve whisky’s.

De eerste in het rijtje was de tweede in een drieluik van single cask bottelingen die zijn uitgegeven als fundraiser om de Lars Homestead in Tunesië te redden. Een 24-jarige Auchentoshan. Direct met de deur in huis vallen noemen we dat.

Nummer 2 in de proeverij was de derde van het Save Lars drieluik. Opnieuw een single cask bottelin, dit keer een Balmenach van 14 jaar oud.

De derde whiskey was een moeilijke voor het rijtje. De naam op zich is wel degelijk een schot in de roos: Imperial. Maar de rest van het thema op de fles ging een beetje een andere richting uit. Geen erg, we hielden er een heel leuke zoektocht op het internet aan over om de geschiedenis van Idunn te leren kennen. Speyside, Dram of the Lords.

Na een korte pauze waarin we van de gelegenheid gebruik maakten om wat Star Wars persiflage liedjes te spelen was het op naar nummer 4: de eerste van een reeks GlenDronach die per 3.000 flessen specifiek voor de Deense markt werden uitgegeven. Deze eerste had voor het eerst geen bruine maar een zwarte koker, waardoor hij snel de bijnaam “Darth Vader” kreeg. Een 9-jarige single malt.

De bijnaam werd snel opgepikt, waardoor we als vijfde whiskey konden genieten van de 12-jarige GlenDronach die voor de gelegenheid een groene koker kreeg en de officiële bijnaam “Yoda”.

Ten slotte werd deze trilogie afgerond met de laatste editie van de GlenDronach Star Wars edities: Luke Skywalker. Een blauwe koker die naar zijn originele lightsaber verwijst, in de fles een 10-jarige single malt.

Sven had ook een paar lekkere hapjes mee, netjes gepaird met de nodige whiskey, zoals verschillende soorten kaas, bruin brood voor tussendoor en gedroogd fruit om Yoda te vergezellen. Een gezellige en leuk afgewerkte avond!

Geef een reactie