Dit weekend open bedrijvendag! S.T.E.M. voor de toekomst!

Voor wie het nog niet wist, dit weekend is het open bedrijvendag. En met dit keer een thema dat mij nauw aan het hart ligt:

S.T.E.M. voor de toekomst!

S.T.E.M. verwijst naar de internationale afkorting voor Science, Technology, Engineering, Mathematics. Dus eigenlijk een grote waaier aan technologische onderwerpen. Open bedrijvendag focust ook daarop, want niet alleen is er een algemeen tekort aan geschoolde mensen in technologische jobs, er is een groot tekort aan vrouwen in deze beroepen!

Manon is op veel gebieden een “meisje meisje”: barbiepoppen, Lalaloopsy, prinsessen in Lego of Playmobil. Maar we proberen haar duidelijk te stimuleren in interesses die niet noodzakelijk gendergerelateerd zijn of net door veel mensen geïdentificeerd worden als “jongensachtig”. Ze houdt samen met ons van Star Wars, we laten haar zien hoe technologie werkt, spelen spellen zoals Robot Turtles  en binnenkort Roborally, en kochten ook een Osmo om haar te introduceren in de wondere wereld van het programmeren. De volgende stap is een deelname aan Coderdojo, die kinderen leert programmeren met Scratch.

Maar dat is allemaal theorie, en in je eigen omgeving. Voor iedereen is het super interessant om die technologie aan het werk te zien, wat voor ongelofelijk coole dingen er gebeuren in bedrijven. Zoals in de toren van de luchtverkeersleiding bij Belgocontrol. Of ArcelorMittal in Gent. Coole laboratoria maar ook bedrijven met meer “alledaagse” toepassingen, zoals keukens bouwen of snoep produceren, tonen hoe technologie hen elke dag helpt om tot iets moois te komen.

En, waar ga jij op bezoek?

openbedrijvendag

Geef een reactie