Die keer dat ik mijn eigen whisky blend maakte

Ik werd uitgenodigd op een avondje georganiseerd door The Famous Grouse. U weet wel, die whisky met de fazant-achtige vogel op het etiket. Deel 1 van de avond was al enorm interessant: een tochtje doorheen de geschiedenis van dit merk blended whisky, informatie over het gebruikte graan en waarom, informatie over de fameuze tonnen waarin de whisky rijpt en tot zijn smaak komt. De volledige uiteenzetting van hoe je tot een whisky komt dus.

image

image

De The Famous Grouse Global Brand Ambassador Lucy Whitehall bezorgde ons een mooie en spontane whisky ervaring en proeverij. We kregen 3 soorten Famous Grouse te proeven (ik kende er slechts 2 van, newbie als ik ben): de gewone, die ik al best lekker vind, die werd gecombineerd met balletjes kippegehakt en een hartige crème brulée, de Black Grouse, gecombineerd met een zalmtartaar (moet je er eens over gieten als seasoning, heerlijk!), en ten slotte een heel ronde, zwaardere, Naked Grouse, super heerlijk gecombineerd met een dessert van chocolademousse en een crumble met rode vruchten. Deze smaakte echt heerlijk af in combinatie met een hap chocolade. Of deed hij eerder de chocolade nog meer tot zijn recht komen? Hangt af van de volgorde waarin je proeft neem ik aan… gewoon ronduit lekker.

image

Daarna begon het echte werk. We hadden allemaal kleine flesjes single malt whisky voor ons klaargezet: grain, vanilla, fragrance, citrus, spicy en medium peat. We kregen ook een erlenmeyer en maatbeker en een klein flesje. Hiermee moesten we onze eigen blend proberen te maken.

image

Even stressen voor mij. Ik nam de tijd om van elk flesje een paar druppels te verdunnen en heel goed de geuren in mij op te nemen: wat vond ik lekker, wat minder, en diep nadenken waarom ik iets beter of minder goed vond. Ook nadenken over wat ik zou kunnen combineren tot iets wat ik echt graag zou drinken


image

Op aanwijzen van Lucy begon ik met 60 ml grain whisky als basis met daarbij 20ml frangrance en 20ml vanilla. Deze blend werkte ik subtiel af met een paar ml medium peat en iets meer spicy whisky. Het resultaat was verrassend! Een zachte, ronde whisky met toetsen van tropisch fruit en ananas, en een klein beetje peat op het einde.

image

Aangezien ten huize Endimi vooral de echtgenoot een enorme whisky fan is, en ik nog wel wat over had, maakt ik nog een tweede blend volgens de smaken waarvan ik weet dat hij ze wel graag heeft. Met 50ml grain, 25ml citrus, 25ml spice, 5ml peat en een klein beetje fragrance maakte ik een meer robuuste versie voor hem.

image

Qua naamgeving had ik niet echt inspiratie, dus het werden de Endimi 1 en Endimi 2, voor de duidelijkheid wanneer we er thuis zullen van proeven. Het was echt verrassend hoe elke aanwezige met dezelfde basis ingrediënten tot een compleet ander resultaat kwam. Stefaan Lesage van Whiskey with Friends, bijvoorbeeld, maakte 2 heel andere blends.

image

Het was een heel lekkere en leerrijke avond, het zelf experimenteren en onderkennen hoe moeilijk het is om een lekkere blended whisky te maken, laat staan dit consistent te houden zoals bij deze merken een must is, was echt interessant. Bedankt The Famous Grouse en Oona voor deze mooie gelegenheid!

One thought on “Die keer dat ik mijn eigen whisky blend maakte

  1. Pingback: The Famous Grouse - Blend Something Famous

Geef een reactie