Polenta

Ik leerde polenta (maismeel) pas kennen toen we op reis gingen naar Roemenië. Onze vriend ter plaatse is vegetariër en verorbert er massa’s van. Het is één van zijn favoriete maaltijden: polenta met kruidige plattekaas. Maar polenta is zeer veelzijdig, en daar bovenop is het glutenvrij. Een goede vriend is wegens gezondheidsproblemen een glutenvrij dieet aan het volgen om na te gaan of het een positieve invloed heeft. Toen hij onlangs bleef eten brak ik mijn hoofd om iets lekker maar origineel op tafel te zetten. Het werd een ovenschotel met polenta.

Ingrediënten: 200 gram instant polenta (ik vond die tijdens de Italiaanse week in een grootwarenhuis), 300 gram gehakt, 1 grote ui, 1 gele paprika, 1 courgette, olijfolie, peper, zout, nootmuskaat, Provençaalse kruiden, geraspte gruyère.

Eerst kook je de polenta volgens de instructies op het pak, bijkruiden met peper en nootmuskaat. Stort de polenta in een vorm, bijvoorbeeld een cakevorm, en laat die afkoelen.

Snipper de ui en snijd de paprika en courgette in kleine stukjes. Stoof alles aan in een grote pan met wat olijfolie. Voeg het gehakt toe en kruid alles naar smaak met zout, peper en Provençaalse kruiden.

Intussen is de polenta afgekoeld en opgesteven. Deze kan je in plakken snijden van ongeveer een halve centimeter.
image

Verwarm de oven voor op 160°, vet een ovenschotel in met boter of olijfolie. Leg een laag polenta in plakken op de bodem, bedek deze met de gehaktvulling, daar bovenop nog een laag polenta. Werk af met een laag kaas naar smaak. De schotel kan 25 minuten de oven in. Prijs: zo’n 3€ per persoon. Smakelijk!

One thought on “Polenta

  1. Pingback: Nog eens vegetarisch |

Geef een reactie