Vuilnis

Weet ge wat een miserie is? Uw gemeente die het vuilnisbeleid overhoop gooit. In ons geval van een gemeentelijke ophaling naar een intercommunale.

Restafval om te beginnen. Geen wekelijkse ophaling meer maar tweewekelijks. Ik moet niet uitleggen hoe dat ruikt met een pamperkind in huis zeker? Ook de katten vinden het heerlijk: meer tijd om de zakken open te krabben en de lekkere hapjes er vantussen te halen. Vroeger kregen we voor die pampers extra stickers, nu moeten we alle zakken aankopen. En die zijn kleiner ook. Zucht.

GFT is ook zoiets: in de zomer komen ze wekelijks ophalen, in de winter om de 2 weken. Toegegeven, in de winter heb je geen tuinafval, dus dat lukt wel. Maar we gingen ook van composteerbare zakken over naar bakken die geleegd moeten worden. En ik heb nog 3 rollen zakken over. We hebben namelijk ook een compostmand in de tuin… Gelukkig mogen we nog een jaartje onze zakken opgebruiken.

De ophaling van papier en karton blijft maandelijks, maar op compleet andere data. En we kregen er glas-ophaling bij, ook maandelijks. Wel handig, dan moet je niet constant vanalles naar de glasbol of het containerpark zeulen. De KGA ophalingen worden afgelast, alles naar het containerpark nu, maar behalve batterijen hebben we niet veel gevaarlijks in huis en die gaan in de inzamelbox op school of  in de supermarkt.

PMD is zowat het enige dat op zijn ritme gebleven is: om de 2 weken, en we mogen onze oude zakken nog een jaar gebruiken. Ook hiervan heb ik nog een paar rollen liggen. Blijkbaar zijn we toch relatief zuinig qua vuilnis ten opzichte van wat de gemeente vroeger voorzag. Zelfs met verbouwing erbij. Behalve wat de pampers betreft dus.

Maar alle data zijn dus geschoven hé. En ze beginnen ook 2 uur vroeger aan de ophaalrondes, waardoor je de avond ervoor absoluut niet mag vergeten alles aan de straat te zetten want tegen dat je opstaat is alles al weg. Uit pure miserie hebben we de data in onze agenda’s gezet met alarmpjes bij. Want PMD bijvoorbeeld is de ene keer op woensdag en de andere keer op donderdag. Go figure.

Mijn innerlijke autist was niet blij met deze plotselinge aanpassing in het schema. Gevolg: vorige ophaling restafval slaagden we erin om 3 vuilniszakken buiten te zetten. Komt ervan als je een ophaling mist…

 

One thought on “Vuilnis

Geef een reactie