Philips Hue

Zoals ik in de vorige post vermeldde kregen we ook nog vanalles te horen over de Philips Hue tijdens de laatste Brussels Girl Geek Dinner. Hoogste niveau van geekiness van de hele avond. Meer dan één girl geek verzuchtte dat ze die MOEST hebben. En ik was daar ook ééntje van.

Waarom? Volledig interactief licht, dat het volledige lichtspectrum kan reproduceren, dat je kan besturen vanaf je iPhone/iPad, en dat volautomatisch kan werken op basis van een gedragsprogramma (link met IFTTT) of zelfs muziek die gespeeld wordt (disco!). Je kan het licht van een vakantiefoto laten namaken, of net op vakantie op random momenten je lichten laten aan en uit gaan. Je wake-up light? Buitengooien: hue doet dat ook. De mogelijkheden zijn legio, zoals je kunt zien in dit filmpje:

Wat is dat Hue ding dan precies? Het bestaat uit een wireless bridge die je aan je eigen netwerk connecteert en meerdere led lampen die je in je gewone lichtpunten steekt. Beschikbaar in een versie met E27 fitting (dikke indraaisocket) of GU10 (halogeen socket met dikke voetjes), maar deze laatste enkel via de apple store. De starterskit bevat de bridge en 3 lampen, maar 1 bridge kan 50 lampen besturen, plus elke lamp fungeert als bridge voor het signaal, dat wordt je hele huis doorgegeven zo lang de lampen dicht genoeg bij elkaar handen. De lampen communiceren onder elkaar met een apart wireless protocol (Zigbee), dus je wireless signaal blijft gespaard voor je andere bezigheden.

1 ding is een beetje jammer: je mag je verlichting dus nooit meer helemaal uitschakelen. Als je lamp met de schakelaar uit staat dan helpt geen enkel wireless signaal om ze aan te zetten. Je hele huis met deze lampen verlichten is dus niet de meest zuinige oplossing, aangezien elke lamp in standby stand zo’n 0,45W vebruikt. Geen ramp bij een lamp of 3, maar best even overwegen voor je 50 lampen koopt en installeert.

De prijs is ook wel een tegenvaller: 199,95€ voor de starterskit met bridge en 3 lampen, daarna is het 59,95€ per lamp. Niet echt budgetvriendelijk, maar ja als je ziet wat het allemaal kan… er zijn nu ook ledstrips die met de bridge communiceren, en de nieuwste Philips moodlight aanvaardt ook de instructies van de hue bridge. Enorme mogelijkheden, nu die prijs nog, of de lotto winnen, maar dan ga ik moeten beginnen spelen…

Maar dan nog: WANT! Minstens zo’n startersset om in de 3-lampsluchter boven mijn eettafel te zwieren, romantisch tafelen ftw! En aangezien de eettafel in de living staat is die dan ook al helemaal interactief. Ik kijk er al naar uit een hoop behaviour in IFTTT te zwieren en de echtgenoot regelmatig eens de wenkbrauwen te zien optrekken. Moeha!

One thought on “Philips Hue

  1. Pingback: First world problems |

Geef een reactie