Earth overshoot day

[rant]Een paar dagen geleden was het Earth Overshoot Day. Vanaf nu verbruiken we meer dan wat de aarde kan opbrengen op een jaar tijd. Elke keer ik dit hoor kijk ik eens naar mijn consumptiegedrag. Ik doe mijn best, maar dat is waarschijnlijk niet goed genoeg. Ik kijk dan even naar wat ik in mijn vuilnisbak gooi bijvoorbeeld. Vol onnodige verpakking van voedingswaren uit de supermarkt.

Bij mijn lokale slager wordt het vlees verpakt in vetvrij papier, in de supermarkt zit alles in piepschuim pakjes en potjes, met opslorpende doekjes eronder. Wij kopen vooral “losse” groente, want anders zou ik nog een hoop bakjes hebben. Ik kan bij de slager ook verse eitjes kopen, hij verwacht dan dat je zelf een eierdoosje meebrengt, wat je behoorlijk lang kunt hergebruiken. Ook kazen heeft hij ter beschikking, die in de supermarkt ook vaak in schaaltjes te verkrijgen zijn.

We zien reclame op tv voor swiffer, ofwel de wegwerpstofvod. Hup bij het vuilnis. Een degelijk zeemlapje met een beetje water doet het nochtans ook wel goed. Maar wegwerpdingen zijn een betere businesscase zeker? En ik heb mij er al aan laten vangen, hoewel ik toch mijn best doe dat vodje te gebruiken tot het écht niets meer opneemt.

Onze maatschappij is meer en meer gericht op wegwerpen. Ik stond versteld toen ik in Cambridge een park buiten het historisch centrum bezocht, vol blikjes en plastic flessen en rondwaaiend papier. Nochtans genoeg vuilnisbakken, zelfs aparte voor PMD. Niet gebruikt. Ik werd er misselijk van toen ik hoorde hoeveel tenten, HELE TENTEN er achtergelaten werden op de camping van Pukkelpop. Hoe zot is dat? Heeft iedereen geld teveel? Er zijn nochtans heel wat instanties en mensen die zo’n tent wel kunnen gebruiken, is het echt teveel gevraagd om deze even op te vouwen en bijvoorbeeld ergens binnen te geven voor een goed doel?

Dus, wat ik eigenlijk wil zeggen. Ik leer mijn kind alles in de vuilnisbak te gooien en niet te spelen met bijvoorbeeld papieren zakdoekjes. In de hoop dat ze dan geen tent laat liggen op een festival over een jaar of 12. En dat Earth Overshoot Day op een dag in de komende jaren niet steeds vroeger, maar later op het jaar valt. En u?[/rant]

Trouwens, kende u naast de kringwinkel ook dit initiatief? En dit? En dit? Die zorgen dat spullen terechtkomen bij mensen die er écht genieten van zullen hebben. Om minder weg te gooien.

Geef een reactie