Tradities

2 februari. Maria Lichtmis, het hoogtepunt van het festival van de Ierse St. Bridget. Je voelt het al komen: één van die rare rooms-katholieke feesten die schijnbaar nergens op slaan tot je de Keltische geschiedenis erop naslaat en ziet dat dit eigenlijk het festival van Imbolc is dat aangepast werd.

En dan zie je hoe de dag van vandaag nog enorm veel mensen vasthouden aan tradities: er is geen vrouwke zo arm of ze maakt met Lichtmis haar panneke warm. 

Bijgeloof (een rijk jaar), traditie (mijn grootmoeder deed het al, heerlijke herinneringen die ik wil doorgeven), religieuze drijfveer (Heilige Maria, Moeder Gods enz). Wat het ook moge zijn, ik blijf het een heerlijk excuus vinden om een avondmaaltijd pannenkoeken klaar te maken.

Pannenkoeken uit de beertjespan voor de kleine meid, grote pannenkoeken voor ons, eenvoudig en toch feestelijk. Smakelijk!

Geef een reactie