Hoppedag in Affligem

Tijdens het tweede weekend van september is het sinds een paar jaar Hoppedag in Affligem, meer bepaald in Hekelgem, aan de bekende abdij (ge weet wel, waar de paterkes zitten die het alom gekende bier ontwikkelden).

Vroeger was Hekelgem een hoppedorp, vrijwel alle boeren verbouwden hop zodat die kon gebruikt worden in bier, brood en medicinale kruidendranken. In onze moderne tijden werden veel akkers verdreven door huizen (mijn straat is daar een schoolvoorbeeld van) en met de deelname aan Vlaanderen Lekker Land werd om de herinnering terug opgerakeld en om de hopcultuur levendig te houden de Hoppedag georganiseerd.

Wat was er allemaal te doen? Rankskenswandeling, begeleid bezoek aan Abdij Affl igem en
hopveld, doorlopend culinaire verwennerij met bier en hapjes, opendeur “De Kruidenier van Affl igem”
met fairtrade- en verzorgingsproducten, demonstratie in kaarsenatelier, voorstellen van een nieuw bier gebrouwen door de bierclub van Affligem,…

Er waren ook doorlopend infostanden tot 18 uur:
• Stand van de Boerenmarkt Teralfene met superlekker hapjes
• Oude ambachten in actie (zilversmid, glasblazer, zelfs kantklossers)
• Toeristische infostand met de gloednieuwe toeristische brochure.

Er waren ook decoratieve hopranken en heilzame hopbellen GRATIS beschikbaar voor iedereen.

Ik raapte dus mijn moed samen, zwierde Manon in de buggy en aangezien de abdijstraat aan het einde van mijn straat begint maakten we er een leuke wandeling van. Ik ontdekte dat de biowinkel mijn favoriete gemberthee verkoopt. Manon was een schatje onderweg en genoot ervan dat er overal hapjes waren, vooral de kazen waren een hit. Bij terugkeer pikten we nog een rank met hoppebellen op, die ligt nu mooi te wezen in een mand aan de voordeur. Volgend jaar nog van dat, hopelijk met het volledige gezin, want mijn man kon er wegens zijn werk niet bij zijn.

Geef een reactie