Naar school?

En toen kwam het ineens aan, toen de meter vroeg of Manon al een boekentasje had: ze moet naar school op 3 september!

In paniek grabbelde ik er de map bij met alle weetjes voor wanneer je kleuter naar school brengt. Het bracht wat duidelijkheid, maar nog niet zo heel veel. Voornamelijk het eten speelt mij parten. Met de creche moet ik me geen zorgen maken, die zorgen zelf voor alles. Dus, beste mama’s en papa’s die hier komen lezen: HELP!

Ik zit met een aantal vraagjes en ik hoop dat jullie kunnen helpen een antwoord te vinden.

1. We gaan boterhammetjes meegeven naar school. Welk beleg is geschikt? Ze doet niet moeilijk thuis: choco, smeerkazen, dingen zoals hespeworst en vleesbrood, maar blijft dat goed tot ‘s middags zonder koelkast? Dingen die ik best vermijd bijvoorbeeld in de zomer?

2. We moeten 2 tussendoortjes meegeven. Op woensdag slechts eentje en dat moet fruit zijn. Fruit is geen probleem, maar welke koeken zijn “veilig” voor op school? (ik neem aan dat dingen met chocola niet optimaal zijn?)

3. We moeten 2 drankjes meegeven, maar op maandag alleen water. Drinkbus dan maar en zo’n brickje met iets anders voor andere dagen? Manon is een beetje intolerant aan citrus en ook gevoelig in de buik wat appelsap betreft. Welke merken hebben andere variëteiten aan sapjes? Ik ben geneigd elke dag de drinkbus mee te geven en slechts 1 sapje, ze drinkt toch dolgraag water.

4. Eerste keer naar school. Thuis is ze 98% droog maar ongelukjes kunnen gebeuren. Toch de eerste weken vers onderbroekje in de boekentas of het lot tarten?

5. In welke winkels vind ik handige en leuke drinkbussen en fruitdoosjes? We hebben al een leuke brooddoos waar haar naam op kan uit de Gele Doos, dus die gaat in gebruik genomen worden.

Alvast bedankt voor enige tips die jullie kunnen geven!

5 thoughts on “Naar school?

 1. Mandy

  Geen stress, al doende leert men.
  Lukas krijgt verdund appelsap mee naar school maar als manon hier niet tegenkan en ze graag water drinkt zou ik gewoon water meegeven!
  Als koek geven wij ofwel een zakje kleine koekjes mee. Bijvoorbeeld die kleine beertjes van Aldi, zeekoekjes van Lidl, of speculoosjes. Best geen chocolade dat smelt, sultana is ook een topper.
  Kwestie brood, wij geven alles mee. Ze zetten hun doosjes niet in de zon dus daar zien we geen probleem. Enkel geen prepare ofzo!

  Wij laten een zakje met reservekleedjes aan zijn kapstokje op school hangen. Verwisselen indien nodig. Leuke doosjes in blokker, Hema of action!

 2. Peter

  Hey!

  Wij hebben gekozen voor warm eten op school omdat, zeker de eerste weken, Annika te moe was om thuis nog te eten. Ook al omdat ze tot 18:00 op school moet blijven (omdat we beide werken). Het gevolg is wel dat ze op school beter eet dan thuis (thuis wil ze nog wel eens iets niet eten, terwijl daar meer peer pressure is 🙂
  Maar we moeten wel boterhammen meegeven voor de avond. En ja, das niet makkelijk want die liggen dus een ganse dag uit de frigo. Wij kiezen voor choco, speculaaspasta en salami. Andere zaken vinden we te riskant.
  De tussendoortjes kopen wij ook op school. Enkel fruit geven we mee en dat mag eigenlijk alles zijn omdat ze dat opeten bij ons rond 10.00. Maw, een appel is nog niet zo bruin 🙂 We stoppen dat in luchtdichte containers van curver en geven een vorkje mee. Het andere tussendoortje is dus een koek van school. We doen dat omdat ze dan hetzelfde krijgt als andere kindjes.
  Drinken kunnen wij ook kopen op school. Wij beslissen wat. Zo hebben wij voor de voormiddag gekozen voor melk (geen chocomelk), in de namiddag fruitsap (dat zij mag kiezen; keuze tussen appel, sinaas of multi). Reden is ook weer gemak EN het feit dat ze hetzelfde heeft als andere kindjes. Reeds op die leeftijd is er al teveel emo van die heeft dat of dat 🙂 We geven ook nog een beker water mee voor in de nabewaking. Komt uit de kruidvat, zo een antidrup zuig beker met rietje 🙂
  Onze school vraagt aan de ouders om 1 zakje met reservekleedjes te geven dat daar blijft, en je kan aanvullen 🙂 Maar in haar rugzak steken ook nog telkens reserve onderbroekjes (2 dacht ik). Want ze komen met vuile onderbroek naar huis omdat bv Annika niet altijd zegt dat ze kaka heeft gedaan (was maar een scheetje 🙂 en ze blijkbaar zelf hun proper mogen maken als ze pipi doen. Anyway, geen schuld aan de school maar bon, regelmatig remsporen op de broek 🙂

  Andere tips: alle kleding merken. Wij gebruiken labels van goedgemerkt en die zijn super!
  Dozen en andere zaken markeren we met dymo labels 😀

 3. De school geeft normaal gezien een info-avond een van de eerste dagen, je moet er eens naar informeren, en die geven je dan een antwoord op dat soort vragen.

  * Ideale koekjes:
  – Petit Lu
  – BN Mini met confituur
  – Nic-nacjes
  – DIno koeken zonder chocolade
  Dat soort dingen dus.

  * Ideaal als brikje: Fristi of Samsondrink. De onze krijgen een grote drinkbus water en één brikje, en dat is meer dan genoeg.

  * Onderbroekje: samen met een gewoon broekje in een plastiekzak met de naam erop, die houden ze bij in de klas (bij ons toch).

  * Er zijn verschillende labelmerken die ongelofelijk fijne stickertjes hebben met vrolijke kleurtjes en zo, die wasmachinebestendig zijn. Dikke aanrader: op elke doos/koekjesdoos/drinkbus staat er zo eentje.

 4. Fiona eet warm op school. Dat leek mij ook het beste, aangezien ze dan al warm gegeten hebben. Dat is handig als ze \’s avonds te moe zijn om te eten. Vooral in de eerste weken had ze ’s avonds dan genoeg met een yoghurtje en een boterham.
  Voor de rest kregen wij van de school gedetailleerde instructies in het begin: iedere dag twee tussendoortjes (fruit en een koek) behalve op woensdag en vrijdag. Qua fruit waren vooral appels, druiven en banaan een succes. De juffrouw apprecieerde zeker dat alles geschild en gesneden was. Qua koeken inderdaad beter niks met chocolade. Best inderdaad ook reservekledij meegeven, maar de school vraagt dat meestal. In het begin gaf ik ook reserve onderbroekjes mee.

Geef een reactie