30 weken en 30 graden

30 weken ver en plots wordt het 30 graden. Fijn. Ik heb dus echt niet geklaagd over het kwakkelweer hé, ik wist dat ik zou afzien als het ‘echt’ zomer zou worden. Zucht.

Ik ga nu dus wel eens klagen, nah.

Ooit al eens steunkousen aangedaan? Zo die dingen die ervoor zorgen dat het overtollige vocht dat je ophoudt niet in je voeten en benen gaat zitten? Nee? Ik raad het niet aan (of eerlijk gezegd toch wel hoor). Toch zeker niet in stevig zwangere toestand. Beeld je in dat je je nylons een maat te klein gekocht hebt en je ze toch persé wil aandoen. Rekken doen die dingen niet na een bepaald punt, en dat punt is eigenlijk al dat tikkeltje te smal. Toch moet je erin. Die dikke buik die in de weg zit negeren we even. En de deo moet je op voorhand gebruikt hebben en moet klaarstaan voor wanneer je je erin gewurmd hebt. Maar ze waren duur, en iedereen verzekert je dat ze zullen helpen, dus je bijt door, één kous, daarna de andere, puffen tussendoor en even uitpuffen wanneer ze aan zijn.

Uiteindelijk heb je ze aan, en je kunt het fysieke resultaat niet negeren: je benen voelen effectief lichter aan, de voeten kunnen gewoon niet verder zwellen dan de kous groot is. Maar het is een kous, een stevige kous, lekker dik en spannend. En het is 30 graden buiten. Met kousen, dus geen broek die je toch even kunt laten wapperen hé, kousen die de warmte van je lijf vasthouden en de warmte van buitenaf goed absorberen ook. Het enige waarmee ik mij kan troosten is dat het niet meer van die lelijke witte zijn: ze doen een verdienstelijke poging om er een gewone lichtbruine nylon uit te zien. Er is zelfs een kanten zelfophoudende boord aan, je kunt je zelfs inbeelden een beetje sexy te zijn. En je kunt terug een trap op zonder miserabel te staan hijgen wanneer je boven komt.

Ik zeg wel inbeelden, want comfortabel is die boord niet, zeker als je wegens de extra buik, kilo’s en graden goed kunt zweten. Laat ons stellen dat je tegen het einde van de werkdag zoooo blij bent dat je ze kunt uit doen. Maar daar stuit je op het volgende probleem: die dingen uitdoen. Want nu zijn je benen toch wel ietsje opgezwollen, dus dikker dan toen je de kousen ‘s ochtends aan deed. Er is dus nog minder plaats om ze uit te doen, zeker met die buik die daar toch wel nog steeds in de weg zit zeker? Erghm… elp?

Geniet van je zwangerschap zeggen ze. Ik probeer, maar het is niet evident, 30 weken ver zijn aan 30 graden. Courage aan de dames die even ver of verder zijn. I feel your pain.

Geef een reactie