Een school kiezen

Ik moet zeggen: ik zit in een “luxesituatie”. Doordat ik in een klein dorp woon met relatief veel lagere schooltjes heb ik keuze te over. 3 vrije schooltjes en 2 GO! schooltjes zijn binnen redelijke afstand en geen van hen heeft een wachtlijst of kampeersituaties. Ik heb serieus getwijfeld en ik kan geloven dat er veel mensen zijn die twijfelen: is dit de goeie beslissing voor mijn kind?

Daarom een lijstje met de punten die voor mij uiteindelijk belangrijke argumenten waren. Ik heb bewust geen onderscheid gemaakt tussen het Katholieke net en het Gemeenschapsonderwijs en ben puur afgegaan op deze punten. Mijn man komt uit het Katholieke net, ikzelf ging heel mijn schoolcarrière naar een Gemeenschapsschool en we zijn er geen van beiden slecht uitgekomen 😉

– reputatie in het dorp.

Hier had ik echt niet veel aan. “Haja da’s een goeie school!” “Waarom?” “Ah gewoon, we hebben er niet van te klagen.” of “Ze ligt in een doodlopende straat, dat kan niet anders dan goed zijn!” Dit punt was dus maar op goed geluk en ik heb nooit een goed gefundeerd antwoord gekregen jammer genoeg.

– zoek de website van de school op en als het erop staat lees je het schoolreglement er op na.

Hoe voel je je hierbij? Ik lette op de algemene feel van het reglement, specifieke regels en hoe ik me hierbij voelde na het lezen. Ga ik ermee akkoord? Te streng? Niet streng genoeg? Waar kan ik mee leven, waarmee niet?

– opvangmogelijkheden.

Het is nu eenmaal zo dat ik fulltime werk. Ik wil zeker nog wat ouderschapsverlof opnemen, maar dan nog heb je ‘s ochtends of ‘s avonds opvang nodig, al was het maar voor een dik half uur. Plus ouderschapsverlof is maar tijdelijk. Check de tarieven, de mogelijkheden, welke instantie verantwoordelijk is voor de opvang. Wordt er huiswerk gemaakt in de opvang? Krijgen ze een boterhammetje? Is de opvang ter plaatse of gaan de kindjes met de bus naar een andere locatie?

– middagmaal.

Naargelang je situatie: wil je dat je kind een warme maaltijd kan krijgen op school of is dat niet nodig?

– Visie van de school

De meeste scholen hebben nu ook een officiële visie die ze op hun website publiceren. Lees die er ook zeker op na, meestal vult ze het schoolreglement aan of kan je al een eerste indruk krijgen van het gevoel dat een school jou en je kind kan geven.

– middelen.

Is er een bijzondere taakleerkracht? Zijn er uitstappen voorzien? Wat is het ICT beleid en wat staat er ter beschikking van de leerlingen? Is er sportinfrastructuur? Wat is de algemene toestand van de gebouwen? Staat er speeltuig ter beschikking van de kinderen voor tijdens de pauze of voor sportactiviteiten?

– participatie in de schoolwerking

Vanaf de 2de graad worden kindjes mondiger. Vaak laten scholen dan groepjes leerlingen mee beslissen over kleine veranderingen in het beleid. Zoek je een school die dit actief doet? Of net niet? Leerlingenraad, ouderraad, wil je actief deelnemen hierin?

En ten slotte: ga eens op bezoek. Een opendeurdag, een schoolfeest, als je toch in de buurt bent. Je kan een school niet beter aanvoelen dan door eens langs te gaan en binnen te piepen.

2 thoughts on “Een school kiezen

  1. Een handig lijstje, zeker voor diegenen die ook een school moeten zoeken voor hun kindje (zoals ik ;-)). Ik ga je lijst zeker in mijn achterhoofd houden bij het zoeken van een school!

  2. haaid

    Bij ons was de schoolkeuze vrij snel gemaakt. Op korte afstand een GO! school, een dorpsschool en een aantal Vrije scholen. Gezien onze filosofische achtergrond waren de ‘vrije’ scholen geen echte optie; dus contact genomen met de GO! school, met directie gaan praten etc. Daarna ook eens met wat ouders in de buurt die blijkbaar allemaal naar het dorpsschooltje gaan wat verderop. Ook het dorpsschooltje bekeken, met directie gaan praten, geverifieerd dat er pluralistisch onderwijs werd gegeven en verschillende levensbeschouwelijke vakken, want vanaf 1e leerjaar is dat belangrijk en bij het vertrek uit het dorpsschooltje was onze zoon ingeschreven, stond onze dochter al op de lijst om te beginnen in het instapklasje en hadden we informatie over de kinderopvang mogelijkheden (van 7 tot 18 uur).
    Enige minpunt: geen warme maaltijd ‘s middags; dus boterhammetjes smeren.

Geef een reactie