BGGD48: Vrouwen en pensioen

Gisteren werden de Girl Geeks uitgenodigd bij Delta Lloyd Life, voor een sessie over pensioenen. Voor de gelegenheid waren de grote kanonnen uitgenodigd: Miet Smet en Françoise Goffinet. Aangezien de locatie nogal dicht bij mijn werk lag waren we er heel vroeg. Gelukkig waren er wat hapjes om ons bezig te houden, maar ook een dame die via de app van de overheid ons toekomstig pensioen koon berekenen. We gingen ook allemaal op de foto voor een bluescreen.

Tijdens de presentatie zelf werden we vergast op uiteenzettingen door Miet Smet en Françoise Goffinet. Ik onthield deze punten:

– pas in 2002 werd de gelijkheid tussen man en vrouw in de Belgische grondwet vastgelegd
– ongeveer 60% van het loonverschil tussen mannen en vrouwen is te verklaren door de keuzes van de vrouw ivm gezin, carrière en deeltijds werken
– het overige verschil blijft “onverklaarbaar”
– vergeet niet: hoe meer je vandaag werkt, hoe hoger je pensioen. Deeltijdse arbeid en arbeidsonderbreking lijken misschien handig maar hebben een grote impact op je latere inkomen
– ondanks het feit dat er nu meer vrouwen afstuderen met een hoger diploma dan mannen geeft dit diploma geen voordeel op de arbeidsmarkt en zeker niet qua lonen
– hoewel we het laagste pensioen hebben in vergelijking met de buurlanden hebben 80% van de Belgen wel een eigen woning waarvoor we dus geen maandelijkse kost betalen, in bijvoorbeeld Nederland zijn slechts 50% van de inwoners eigenaar.

2 dames kregen van Delta Lloyd de opdracht om 2 maanden te leven van een minimumpensioen. Zij kwamen ook hun verhaal doen. Je kreeg 2 zeer verschillende verhalen te horen: Ann Detelder vond het een uitdaging om met weinig geld een feestmaal op tafel te toveren en haar zoontje toch een leuk Sinterklaascadeau te bezorgen, maar had vooral moeite met onvoorziene uitgaven zoals een ziekenhuisbezoek; Claire Cervollo voelde het vooral in haar sociale omgang en algemeen comfort.

De uiteenzetting van Miet Smet was nogal vurig. Zoals steeds bleek ze een hevig pleitbezorger voor het feminisme, de zelfstandige vrouw voor wie de partner een meerwaarde is maar perfect zonder kan indien nodig (scheiding, overlijden), en de werkende vrouw die verantwoordelijk is en instaat voor haar inkomen, nu en in de toekomst.

Na dit zware onderwerp dat toch blijkbaar velen van ons aan het denken zette kwam er wat lichtere kost aan bod: 2 girl geeks wonnen de iPhones die Claire en Ann op dit ogenblik gebruiken om hun ervaringen te delen. Het lotingssysteem: onder de stoel van 2 girl geeks zat een klein doosje gekleefd 😉
Delta Lloyd vergastte ons dan op een walking dinner.

Plots werd ook het eten nog even onderbroken. 2 mannen waren binnengekomen, en zij hadden nog wat cadeautjes bij! Ze kwamen van intel en stelden ons de nieuwe Ultrabook voorstellen. Het ding is indrukwekkend: licht (tikkeltje zwaarder dan ik verwachtte maar nog steeds super licht), snel (opstart in 7 seconden, uit hybernate komen in 1 seconde), Intel i7 processor en vooral beter beveiligd dan een fort! De Ultrabook is uitgerust met hardwarematige diefstalbeveiliging. Wanneer je bij een antivirus firma het pakket aankoopt kan je bij diefstal je ultrabook hardwarematig laten blokkeren.

Leuk weetje: sommige ultrabooks zijn zo dun dat er geen LAN ingang meer mogelijk is, hij moet maar via de wifi werken.

We gingen naar huis met onze foto: via de bluescreen en wat photoshop werd ons gezicht op een foto met Miet Smet en Françoise Goffinet geplakt en natuurlijk de goodiebag met daarin een pensioenwijzer van Delta Lloyd, een houten balpen, het tijdschrift Netto over pensioen en een fles bodylotion van de Dove wintercollectie.

Bedankt Delta Lloyd Life, Intel, Dove en Clo! Het was een super interessante avond!

Geef een reactie