Toerist in eigen land: een bezoek aan het musée Folon

Ik wilde met de kinderen al een hele tijd een leuk museum doen. Zo eentje waar ze met grote ogen rondkijken en je als ouder ook intens kunt genieten van wat er te zien is. Wel, het musée Folon in Terhulpen is zo’n parel.

Om er te geraken is het eerst een stukje wandelen door het mooie bos van het Domein Solvay. Een mooie laan tussen aan de ene kant weelderige velden en aan de andere kant de prachtige vijver maken je al klaar voor de dromerige permanente tentoonstelling van en over Folon.

Uitzicht over de vijver in het prachtige park…

Je ziet het kasteel van het domein mooi op de heuvel staan wanneer je bijna aan de hoeve met de permanente tentoonstelling aankomt. Aan de ingang krijg je een geschreven gids mee voor de kinderen

Aan de ingang van het museum kregen we de familie korting en een pak kaartjes met uitleg op kindermaat, 1 à 2 kaartjes per zaal met wat meer over het thema, en waarop de kinderen best letten. Dan speelt er een korte video in het “etiket” van een reuzegroot boek, het boek met het verhaal van de fantastische wereld in het hoofd van Folon.

We stappen door het boek…

Het boek gaat open, en de bezoeker wordt uitgenodigd om ook die wereld in te stappen, door het boek.

De zalen gaan van de werken met aquarel via de tijdschriften en affiches die Folon maakte naar werken in andere materialen zoals de reeks schepen (combinaties met hout en karton), en de mooie gekende beeldhouwwerken. Ook het hoofd van Folon binnenstappen en de eindeloze spiegels bewonderen was een feest. De laatste zalen leggen focus op het atelier van de kunstenaar, en tonen aan de kinderen hoeveel studies en experimenten vooraf gegaan zijn aan de eigenlijke werken.

Zowel mijn kinderen als het aanwezige vriendinnetje vonden het geweldig. Op verschillende plekjes waren er filmpjes, zitplekken waar we samen een gesprekje hadden over het thema, wat de kinderen zelf konden herkennen in het werk, materiaalkeuze,… Ze waren vooral gefascineerd door het aquarelschilderen, dus kochten we in het museumwinkeltje een setje aquarelverfjes en ga ik binnenkort een paar goede penselen en dik papier halen, zodat ze hiermee kunnen experimenteren.

Kortom: als kind of volwassene is dit museum een dikke aanrader!

Geef een reactie