Vuilnis produceren

Naar aanleiding van de huisvuil-ophaal-staking in Gent raakte ik op Twitter verwikkeld in een gesprek over hoeveel huisvuil we produceren. Dit gezien de snelheid waarmee de straten van Gent letterlijk op een paar dagen tijd begonnen vol te lopen met massa’s vuilnis, tot op het punt dat sluikstorters daar nog grof vuil bij begonnen te gooien.

De Gentenaars genieten wekelijkse huisvuil ophaling. Hier in het landelijke Affligem is dat nogal wat anders.

 • Restafval wordt 1x per 2 weken opgehaald. Aidan is ‘s nachts nog niet droog, dus daar zitten nog steeds wel wat pampers bij. Als ik een beetje oplet kom ik aan 1 grote zak restafval per 14 dagen. Na een paar maanden staan er bij uitzondering eens 2. Wanneer die wegvallen zou het volume huisvuil dus nog een pak moeten dalen.
 • GFT wordt via containers in de winter ook 1x per 2 weken opgehaald, in de zomer wekelijks. Ik gebruik deze enkel voor onkruid dat ik echt uit de tuin weg wil, dus die staat niet vaak aan de straat.
 • PMD wordt ook 1x per 2 weken opgehaald. Ik heb ongeveer 1 volle PMD zak per maand. Als er een feestje is geweest of zo kan dat uitzonderlijk eens oplopen naar een extra zak.
 • Glas en papier worden hier maandelijks opgehaald. Daar is papier de grootste hoop, en staan er meestal minstens 2 volle dozen buiten en vaak meer. Glas betreft meestal 1 curver bak, de bak wordt steeds opnieuw gebruikt.
 • In het containerpark zien ze mij misschien 1x per jaar. Onder andere omdat de baas een bullebak is, maar ook omdat we op al die tijd niet zo veel verzamelen aan afval of kapotte dingen.

Hoe doe ik dat?

 • Wij kopen ons vlees bij de slager in de straat. Super vers, super lekker en gewoon in een papiertje verpakt. Thuis evalueer ik of herverpakking in een bewaardoosje nodig is.
 • Pampers maak ik zo compact mogelijk, kreeg zelfs al een opmerking van een mede-mama over hoe ik die stevig en compact dichtkleef.
 • Groente kopen we meestal los en met grotere hoeveelheden, soms in de supermarkt, soms elders.
 • De kinderen nemen drinkbussen met water mee naar school.
 • De koekjes voor het vieruurtje koop ik in grote verpakkingen, en die krijgen ze mee naar school in plastic koekendoosjes.
 • Wij hebben ook 3 compostmanden, het maximum dat we mogen hebben, dus de GFT container staat zelden buiten. Dit seizoen woont er een hommelnest in onze compost.
 • PMD wordt vermeden: fruitsap liefst in glazen flessen, soms in grote brick, frisdrank komt er enkel in huis voor bezoek, iced tea is poepsimpel te maken en maken we dus zelf. Het grootste deel PMD bestaat uit blik van bijvoorbeeld tomatenconserven of bonen.
 • Freecycle is mijn vriend: voor grove dingen die eigenlijk nog heel goed bruikbaar zijn, vind ik altijd wel een kandidaat.
 • Lege batterijen worden op school ingezameld, zodat ze cadeaubonnen kunnen krijgen.

En daarbij heeft er niemand in huis het gevoel dat wij ons tekort doen omdat we bepaalde verpakte dingen niet kopen. Weinig afval produceren, het kan echt hoor!

 

3 thoughts on “Vuilnis produceren

 1. Vind het ook absurd. Mijn vriendin en ik hebben wekelijks 1 kleine zak rest, geen GFT afzonderlijk, en twee wekelijks misschien 1/4 van een PMD zak. Glas beperkt zich tot een 5 a 10 stuks. Ik vind het ongelooflijk hoe sommige koppels of kleine gezinnen aan 2-3 grote zakken zitten, etc. Er wordt idd veel te veel afval geproduceerd.

 2. Ja, het is met zo’n dagen dat het echt opvalt hé. Ik probeer bij mijn aankopen al op verpakkingen enz te letten. Als ik in Antwerpen ben, spring ik vaak binnen in Robuust, die zero waste shop. Verder heb ik sinds kort een klein bakje waar alle GFT in kan. Alleen vervelend dat je het maar op beperkte uren naar de plaatselijke compostpunten kan brengen maar dat heb ik er wel voor over. Papier en karton, PMD en de gewone vuilzak breng ik eens per maand zelf naar het containerpark. Vind ik makkelijker dan eraan te denken op het moment dat de ronde passeert. En bovendien vermijd ik zo dat de zakken wegwaaien of door de meeuwen kapot gepikt worden. Blij dat meer en meer mensen zich bewust worden van het feit dat we te veel afval produceren.

Geef een reactie