De beloningskaart

De meeste ouders zullen er al wel van gehoord hebben: de beloningskaart. Hier wordt die vooral gebruikt om Manon aan te sporen om wat sneller en/of gevarieerder te eten. Nadat er een lijntje (of meerdere naargelang het stadium van gebruik van de kaart) vol is kan er dan een cadeautje verdiend worden. Het systeem heeft successen gekend, maar sommige dagen wilde ze écht niet eten en was ze koppig genoeg om zelfs het cadeautje daarvoor te laten staan.

Maar bezoekjes aan de speelgoedwinkel kunnen er dus af ten toe af, om iets nieuws op de kast te zetten tot het kaartje vol is. Deze kon ze dankzij de Fun verdienen, de My Little Pony Twilight Sparkle:

image

Schattig hé? Intussen is de magische koets ook al veranderd in een trein of wat ze ook maar op dat moment nodig heeft om mee te spelen. Voor een kind van 5 zijn de mogelijkheden eindeloos!
image

 Volgende op de wishlist: ballerinaschoentjes en rolschaatsen. Er gaat hier goed moeten gegeten worden! 😉

2 thoughts on “De beloningskaart

  1. Liese

    Met de vakantie in huis merken we ook dat het eetgedrag van onze bijna 4 jarige er precies niet is op verbeterd. Hoe werkt jullie beloningssysteem?

  2. In het begin kreeg ze een stempel voor het proberen van iets nieuws, na een week of 7 stempels een klein cadeautje. Na een tijd breiden we dit uit: meerdere happen van iets opeten. Bordje hoeft niet leeg. Daarna opnieuw een uitbreiding wanneer dit goed gaat: bordje leeg en indien rijtje vol toch wel een groter cadeautje. Voor de grotere cadeaus nemen we wel een langere tijd om toch het budget te beperken, maar ook FreeCycle helpt daar wel mee.
    Belangrijk is om samen met je kindje te bespreken hoeveel stempels voor welk cadeautje, en daar niet van af te wijken tot dat ook samen met je kindje overeengekomen wordt. Dan werkt het systeem het beste. Het idee dat je kind iets moet/wil bereiken op een manier waar het zelf toch wel een vorm van beslissingsrecht over krijgt en het niet puur opgelegd wordt. Veel succes ermee!

Geef een reactie