Endimi gaat naar Akhnaten!

Ik ben ongelofelijk opgewonden. Voor het eerst wordt de opera Akhnaten van Philip Glass opgevoerd in België, en ik ga erheen! Opera Gent, here I come!

Al sinds mijn tienerjaren toen ik Glass ontdekte ben ik bezeten door zijn repetitieve muziek. Mijn toenmalige danslerares ging met zwangerschapsverlof, en haar vervangster liet ons een choreografie dansen op één van de “Knee plays” uit de opera “Einstein on the Beach”. Deze en Akhnaten maken deel uit van een trilogie van Glass, samen met “Satyagraha”, een opera over Mahatma Gandhi. Ik ging prompt een CD halen in de bib, waar ze tot mijn grote verbazing niet alleen de verzamelCD met hoogtepunten uit deze 3 opera’s hadden, maar ook een 3-CD box met de volledige opera Akhnaten. Mijn eigen hoofdtelefoon werd toen pas écht mijn vriend.

In 1999 sleurde ik mijn ouders mee naar het Sint Pietersplein in Gent tijdens het Festival van Vlaanderen – Gent. Het Vlaams Radiokoor & Orkest brachten toen Glass zijn “Peace Symphony”: Choral Symphony no. 5 in première. Heerlijk.

En dan nu, voor het eerst sinds de wereldwijde première in 1985 wordt Akhnaten hier opgevoerd. Deze opera bevat heel veel elementen die samen voor mij er een onvergetelijke avond van zullen maken: de magie van de repetitieve en minimalistische muziek, de rol van Akhnaten die gezongen wordt door een contratenor, de kostuums die voor deze uitvoering ontworpen werden door Walter Van Beirendonck. Ik ben zeer benieuwd, want de meningen in de media lopen sterk uiteen.

Akhnaten

Foto: Knack.be

Jammer genoeg ontdekte ik pas heel laat dat deze opgevoerd werd, ik volg de opera scène niet echt want meestal is het mijn ding niet. Maar goed, ook op het hoogste balkon in de opera van Gent ben ik vastberaden om van mijn avond te genieten!

Geef een reactie