Hoe houd ik een orchidee

Mijn vensterbank staat stampvol orchideeën, de phalaenopsis soort, die gemiddeld 2x per jaar bloeien. Moeilijk zegt u? Absoluut niet. En veel vrienden vragen mij om raad hoe een orchidee te kunnen houden. Er zijn dus gewoon een paar eenvoudige regels waaraan je je moet houden. Zeer eenvoudig, en hoe minder tijd je hebt, hoe beter!

Regel 1: Veel licht, nooit directe zon, daar kan een orchidee absoluut niet tegen.
Regel 2: Die dure mest heb je niet nodig.
Regel 3: Vergeet dat je een orchidee hebt.
Daarmee bedoel ik: geef dat ding niet constant water, laat die uitdrogen, een orchidee bloeit uit miserie, echt waar!
Regel 4: Wanneer je er toevallig eens aan denkt, bedank de orchidee voor zijn bloemen met een lauw dompelbad.
En vergeet die daar een uurtje. Daarna terug in de pot en een bodempje water laten staan, bij het uitdrogen hebben ze wel graag tot op het einde klamme voetjes.
Dat badje hoeft niet vaker dan eens om de 2, 3, 4 weken.
Regel 5: Takken van uitgebloeide bloemen laat je uitdrogen, de orchidee geeft zelf aan na een tijdje of de tak ooit nog extra bloemen zal geven (stopt met uitdrogen aan een knoop) of er de brui aan geeft voor deze keer (tak wordt helemaal droog), pas wanneer je dat zeker bent de tak afknippen.

Ik wens jullie nog veel plezier met orchideeën. Ik heb er intussen te veel, maar de eerste staat intussen mooi in bloei na deze winter, een witte.

One thought on “Hoe houd ik een orchidee

  1. mijn orchideetjes gingen ook altijd dood, tot ik een paar jaar geleden ontdekte dat je ze best gewoon wekelijks een lauw badje geeft. En net zoals jij geniet ik nu 2 keer per jaar van mooie bloemekes.
    Eens je weet hoe je ze moet verzorgen is het inderdaad piece of cake!

Geef een reactie