Diner in Antwerpen… op zondag

Een lieve vriendin nodigde ons een tijdje geleden uit om samen iets te gaan eten. In Antwerpen was voor beide koppels het makkelijkste, en zeker voor ons zodat oma en opa konden babysitten. Zij kozen het restaurant, en het werd Bij Lam & Yin in de Reyndersstraat in Antwerpen (vlakbij de Hoogstraat).

Bij Lam & Yin is een Aziatisch restaurant dat combinaties maakt met de Franse keuken. Ze hebben zelf geen website maar de reviews die ik online vond waren al laaiend. Ook kregen ze dit jaar een vermelding in de Gault-Millau met een 14/20 en een eerste ster bij Michelin. Bij de reservatie liet deze populariteit zich al voelen: om 18u was er nog een tafeltje, tegen 20u moesten we afronden zodat ze aan de tweede service van 20u30 konden beginnen.

De eetzaal is klein maar gezellig, de keuken idem dito. Je kan de koks aan het werk zien terwijl ze de schotels klaarmaken. Aan de tafel staan lage kubusvormige houten stoeltjes die al direct aziatisch aandoen. De tafelversiering is minimalistisch: een porceleinen kommetje met een kaarsje, voor elke persoon een houten dienblad waar servet, lepel en stokjes klaar liggen. De eerste Franse toets zie je bij de glazen: een wijnglas gecombineerd met een waterglas zonder voet zoals nu de mode is. Bij het binnenkomen worden we verwelkomd door de vriendelijke mevrouw Yin. Onze paraplu wordt van een jasje voorzien en onze vrienden zaten al te wachten aan ons tafeltje. Het menu wordt gepresenteerd op een bord aan de muur maar ook op een papieren waaier. De wijnkaart komt op een iPad. We kiezen een Riesling, zeker dat mijn maag deze zal verdragen. Deze wordt gedecanteerd geserveerd, de fles wordt aan tafel gebracht bij het proeven. We kregen een zeer lekker aperitiefhapje van eend en een vegetarisch alternatief voor mijn vriendin: paksoi met rode bietjes in een zoetzure dressing.
De keuze op het menu is relatief beperkt maar heerlijk. We gaan als voorgerecht voor het assortiment Dim Sum (10€): 2 dim sum met rund, 2 met kip en 2 met eend, geserveerd met een zachte chilisaus. De riesling past er perfect bij. Als hoofdgerecht kies ik kalfslever met gember (25€). Alle gerechten worden geserveerd met een kommetje jasmijnrijst en gewokte paksoi. Ronduit heerlijk. Mijn man koos Wagyu Beef (30€), ik had er nog nooit van gehoord maar het blijkt ingevoerd uit Australie van een zeer specifiek ras runderen. De urban legend hierover is dat deze dieren gemasseerd worden om zo zacht vlees te geven. In de realiteit worden ze inderdaad goed verzorgd maar tijdens de laatste maanden voor het slachten krijgen ze een specifiek dieet waardoor het vlees een karakteristieke smaak krijgt.
Aangezien ik chauffeur was ging ik na 1 glas wijn over naar heerlijke verse groene thee, geserveerd in een klein glazen theekannetje zodat je de verse theebladeren mooi ziet liggen.

Het was heel gezellig en de uren gingen snel voorbij. We besloten ons dessert ergens anders te nemen en vertrokken vol goede moed. Maar het taartenhuis waar we naartoe gebracht werden bleek net te willen sluiten. De chocoladebar was dicht. De meeste andere plaatsen die er leuk uitzagen bleken ook gesloten. Antwerpen is blijkbaar dood op zondagavond. Na een stevige wandeling waren we terug bij af, maar op de Groenplaats was Bistro 33 nog open. In het statige interieur waren we de enige klanten en konden we terug opwarmen met warme chocolademelk, thee of latte macchiato. De desserts die we daar kozen waren ook heerlijk: ijscoupes geserveerd in weckpotten, slagroom in een apart schaaltje. Mijn keuze viel bij ontbreken van de crème brulée op moelleux au chocolat die was vergezeld van een bol heerlijk cuberdonijs dat ik zo voor het eerst kon proeven.

Fijne gesprekken, heerlijk eten, plannen voor de zomer, het was een fijne avond, het was super lekker het was en is zeker en vast voor herhaling vatbaar!

Geef een reactie