Chef Chavroux

Op maandag 30 mei om 14u wordt Chef Chavroux gelanceerd. Belgische chefs werden uitgedaagd om een menu te creëren waarvan elk gerecht de bekende geitenkaas van Chavroux bevat. Ik werd uitgenodigd om het concept te testen in Dock’s Café in Antwerpen waar chef Yannick Frooninckx een 3-gangen menu had bedacht met bijpassende wijn.

Het Dock’s Café ligt vlakbij het Noorderterras aan de Jordaenskaai in Antwerpen. Het interieur leek me al bekend voor te komen, en later op de avond leerde ik dat het van de hand is van Pinto, dezelfde ontwerper van restaurant Het Pakhuis in Gent en andere fantastiche horeca-projecten.

We werden vriendelijk onthaald in het drukke restaurant en langs de statige trap naar ons tafeltje geleid op de eerste verdieping.

Het was even wennen: zo een tafeltje aan de rand van het platform, een balustrade met naar buiten gebogen frame waardoor je gedeeltelijk de indruk krijgt dat je naast een afgrond zit, maar we hadden wel een leuk zicht over het restaurant en ook de drukte beneden was nog nét een gezellige drukte te noemen.

Er stond een menukaartje te wachten dat ons al deed watertanden en verbaasd opkijken.

De vriendelijke kelner bracht ons snel een flesje water en aangezien we besloten het aperitief zo te laten werd al vrij snel de wijn geserveerd: een jonge frisse Riesling die perfect zou samengaan met het voorgerecht. Enkele minuten later kregen we een prachtig gepresenteerd bordje voorgeschoteld. Luchtige verse Chavroux geitenkaas bereid met olijven, citroensuc en fijne tahoon cress. Eenvoudig maar lekker in zijn eenvoud.

Na een correcte pauze werd het hoofdgerecht gebracht: Lijngevangen zeebaars uit de Middellandse Zee, gegrilde groenten uit de Provence en boterquenelle met espelette en verse Chavroux geitenkaas. De groenten uit de provence waren gegrilde aubergine, gele en groene courgette en jonge venkel. De vis was perfect gebakken en de pikante quenelle combineerde heerlijk met alle ingredïenten op mijn bord. De Chablis die hierbij geschonken werd bleek uit de bio-teelt te zijn en paste heel goed bij het gerecht.

Na het hoofdgerecht verhuisden we naar een ander tafeltje, want Gudrun mocht ook proeven en we wilden van de gelegenheid gebruik maken om wat te kletsen. Zij kregen eerst nog hun hoofdgerecht en pas toen hun borden leeg waren werd ons dessert geserveerd: Ijs van verse Chavroux geitenkaas met rode vruchten en tuille met pistachenoten.

Dit was het gerecht waar we het meest verbaasd over waren: ijs van geitenkaas? En de smaak was inderdaad even wennen, maar na een aantal happen vond ik het ronduit lekker. Ik proefde ook voor het eerst witte framboos en ik moet zeggen dat ik ze verkies boven de gewone framboos wegens de zachtere maar toch heerlijk zoete smaak.

Tot slot konden we nog kiezen tussen koffie of thee. Mijn man nam een muntthee die op smaak gebracht bleek met steranijs en een kaneelstok. Ik koos een koffie verkeerd die in een mooi glas geserveerd werd.

Ook mijn wijngevoelige maag genoot: vaak krijg ik spontaan maagpijn van wijnen, zelfs witte, wegens een teveel aan sulfieten. De wijnen die geserveerd werden waren echter perfect gebalanceerd met het menu en ik kreeg geen maagprotest te voelen na een paar slokken. Aangezien ik niet de chauffeur was kon ik dus uitgebreid van de wijn genieten zonder het minste ongemak!

12 restaurants en brasserieën doen mee aan het concept. Vanaf 30 mei kan je via de website www.ChefChavroux.be een plaats reserveren in een restaurant naar keuze en het Chavroux menu degusteren. Aan het einde van de maaltijd mag je de prijs betalen die je het menu waardig acht.

De deelnemende restaurants zijn:
Dock’s Café, Antwerpen
Pastorale (**), Reet
Pakhuis, Gent
Bistro Refter, Brugge
Prêt-à-Goûter (*), Zolder
La Quincaillerie, Brussel
Les Brigittines, Brussel
La Table du Boucher, Bergen
Le Bistrot d’en Face, Luik
Si Jamais, Doornik
Le Fou est belge (*), Heure-en-Famenne
Le Cor de Chasse (*), Barvaux-sur-Ourthe

Smakelijk!

One thought on “Chef Chavroux

  1. Het interieur doet inderdaad sterk denken aan het Pakhuis in Gent.
    Dankjewel voor je uitgebreid verslag… het zag er lekker uit!
    Jullie hebben vast heel hard genoten 🙂

Geef een reactie