Vakantie-opvang

Ik heb geluk. Ik kus mijn 2 pollekes. De vakantie-opvang en gegoochel met mijn congé op het werk is tijdig rond geraakt. Zoals op zoveel plaatsen had het heel wat voeten in de aarde, en dan heb ik nog veel hulp ook.

Zelf nemen we 2 weken verlof, wanneer de crèche een welverdiende pauze neemt. De 3 weken daarvoor bloedt mijn hart een beetje en mag Manon mee met haar grootouders naar zee. Dus nog 4 weken te overbruggen, de eerste en laatste 2, een makkie zou je zeggen. Speelplein en huppekee.

Niet dus.

Want de eerste week van het verlof is er geen speelplein. “Om alles goed te organiseren”. Er zijn wel sportkampen die sinds Pasen volzet blijken en de dure buitenschoolse opvang, georganiseerd door dezelfde instantie die de naschoolse opvang doet. Aangezien het prijsverschil voor die week miniem bleek opteerde ik dus voor een IdeeKids kamp: sprookjesland. Ik ben ervan overtuigd dat ze daar veel meer aan zal hebben.

Week 2 is er wel speelpleinwerking, dus gaat ze daar naartoe. De gemeente investeerde in een gigantische zandbak en een mooi vijverzwembad, zodat de kinderen zich aan zee kunnen wanen. Ik hoorde goede commentaren ook qua activiteiten ter plaatse, dus dat komt wel goed.

Bij onze terugkeer kan ze nog 2 dagen naar het speelplein. Want 20 augustus is hun laatste dag. En dan gaan ze op uitstap naar de Zoo, en daar vind ik Manon echt nog te klein voor, om met de speelpleinwerking op uitstap te gaan. Dat is zo net iets anders dan een schooluitstap met hun vertrouwde juffen die de kindjes door en door kennen. Dan heb ik geen andere keus dan haar 3 dagen naar de buitenschoolse opvang te sturen.

Voor de laatste vakantieweek had ik enorm veel geluk. Ze gaat op het gemeentelijke kleutersportkamp. Eigenlijk was ik rijkelijk laat met inschrijven gezien de situatie, ik kwam er te laat achter, maar wel zowat de eerste persoon die vroeg of er geen wachtlijst was indien er iemand zou afzeggen. Want aangezien het speelplein gesloten is waren alle ouders natuurlijk daarop gesprongen, het sportkamp is zeer redelijk geprijsd. 2 weken geleden kreeg ik de verlossende mail: Manon was erbij dankzij een paar afzeggingen, ik moest wel binnen de 10 dagen het kamp betalen of de plaats ging alsnog naar iemand anders. Het duurde geen 5 minuten.

En dan zeggen dat ik maar 4 weken opvang moest regelen. Ik voel enorm mee met de mensen die de volle 2 maanden moeten overbruggen of een crèche hebben die 4 weken sluit…

EDIT: even voor de duidelijkheid, het schoolpersoneel heeft recht op hun verlof, crèchepersoneel ook, ik bewonder die mensen, maar de algemene organisatie van vakantie-opvang in dit land kan beter…

Geef een reactie