Blinde vinken in ajuinsaus

Heel wat van mijn kooksels zijn afkomstig van een basisrecept van mijn overgrootmoeder, die dus via grootmoeder en mama tot bij mij gekomen zijn. Een tijdje geleden postte ik haar stoofvlees met balletjes. Dit weekend maakte ik haar blinde vinken met ajuinsaus en aangezien ik daar op Twitter wel wat reactie op kreeg hierbij dus het vrij eenvoudige recept.

Ingrediënten:
– blinde vinken, 1 per persoon, te verkrijgen bij zowat elke slager
– een paar ajuinen, naargelang hoeveel saus je wilt maken
– mosterd
– 50-100gr boter of margarine om te braden, ook weer naargelang hoeveel saus je moet maken, hoeveelheden wat aanpassen hé
– een paar takjes thijm
– een paar blaadjes laurier
– peper, zout, muskaatnoot
– water, naargelang hoeveel saus je wilt maken
– een scheutje azijn
– maïzenabloem

Bereiding:
Snipper de ajuin. Smelt de boter in een braadkom en laat die goed bruin worden. Fruit de gesnipperde ajuin in de boter. Voeg de blinde vinken toe en kruid ze flink met peper, zout en muskaatnoot. Bak ze langs alle kanten goed aan.
Voeg een klets water toe (voor de afmeters: een goeie 200ml) met een halve soeplepel mosterd, de thijmtakjes en de laurierblaadjes. Voeg een scheutje azijn toe. Prik met een vork gaatjes in de blinde vinken en draai ze om in de saus. Deksel op de pot en 5 minuten laten sudderen. Dan opnieuw gaatjes prikken, blinde vinken omdraaien en er even op duwen zodat ze de gekruide saus in zich opnemen. Opnieuw 5 minuten laten sudderen. Nog eens herhalen. Indien nodig wat water toevoegen als het niveau te laag komt.
Ondertussen kook je wat patatten of maak je puree om erbij te serveren, naargelang de smaak van het gezin.
Haal de vinken uit de nog kokende saus en los een soeplepeltje maizenabloem op in een kop koud water, giet dit in de saus als bindmiddel zodat er een dikke bruine ajuinsaus ontstaat. Dan mag alles van het vuur. Leg de vinken terug in de saus en overgiet ze eens goed.

Voila, opdienen en klaar. Smakelijk aan de durvers!

Geef een reactie