Brief aan mijn 16-jarige zelf

Dag Liesje.

16, dat is nogal een leeftijd hé. Een brief naar jou, bijna 20 jaar later. Wat een idee, al die jaren die intussen al zijn voorbijgegaan. En wat een rollercoaster die je te wachten staat!

16 is een fijne leeftijd. En ik raad je aan ervan te genieten. Gelukkig doe je dat ook wel zo goed en zo kwaad mogelijk. Je eerste lief dat je helemaal naar huis wandelt, fiets aan de hand. Je eerste echte degelijke kus (alles erop en eraan), op de oprit van het huis, met bonkend hart want iedereen kan het zien. Met hakken naar school. Je klasgenoten snappen het niet. Ze snappen jou niet. Maar toch hou je het hoofd meestal wel recht.

Je zal het niet geloven dat één van je klasgenoten 20 jaar later op het Boombalfestival trots zijn verloofde zal komen voorstellen, om er nog specifiek bij te vermelden dat zijn 17-jarige ik in die tijd jou het meest van al appreciëerde. Zonder bijbedoelingen. Gewoon dat je steeds vriendelijk en begripvol naar hem toe ageerde.

Liefste 16-jarige ik. Hou je taai. De komende jaren worden moeilijker. Probeer toch jezelf te blijven. Je zal nog wat fouten maken, maar telkens een schat aan wijsheid daaraan overhouden. En uiteindelijk zal je veel van je onzekerheid kunnen laten varen. Geluk komt er echt aan. Beloofd.

Je ik.

One thought on “Brief aan mijn 16-jarige zelf

 1. Charlotte

  Hey Liesje,

  Hier 16-jarige Charlotte. Je kent me wel, we zitten samen in de klas, in het jongerenparlement en scholierenraad… we zijn vrienden.

  Ik ben dat super-onzeker kind die alles XL draagt en overal Spider ‘de kleine Spin’ tekent.

  Ik wil gewoon zeggen dat ik het stoer is dat je je niks aantrekt van wat de andere zeggen. Ik wou dat ik meer zo was.

  We zullen in de komende jaren opgroeien en elkaar terugvinden in Brussel en op sociale media.

  Het leven is een mysterie en net dat maakt het leuk. Blijf je eigenzinnige ik, het siert je, het maakt je uniek, het maakt je wie je bent.

  Groetjes
  Spider
  “de kleine Spin”

Geef een reactie