Wijsheden

Een vriend deed ons onlangs een boek cadeau, met daarin een hele hoop wijsheden. Sommige wilde ik toch even overnemen, voor mezelf of iedereen die er iets mee is.

Eckhart Tolle, De Kracht van het NU:

– Het grootste obstakel van het bewust worden is het verstand of het denken. Mensen denken niet meer, het denken heeft hen overgenomen, kijk maar hoe moeilijk het is om even niet te denken. Het denken schept etiketten, concepten, woorden, oordelen en definities die elke relatie in de weg staat. Het schept een breuk tussen jou en jezelf, tussen jou en god en tussen jou en je medemens. Je voelt je afgesneden terwijl alles eigenlijk één is, een eenheid, en dit komt omdat jij het niet meer bent die denkt, het denken heeft de overhand genomen, de denker schept de breuk.
– Het begin van vrijheid is het besef dat jij niet de denker in jezelf bent, dan kan je de denkende instantie in jezelf gaan waarnemen, en verplaats je jezelf op een hoger bewustzijnsniveau, waar het verstand niet meer bij kan.
– Niet denken roept een vredige stilte op, de vreugde van het Zijn, verlichting.
– Er is nooit iets gebeurd in het verleden, er zal niets gebeuren in de toekomst, het gebeurde allemaal in het nu, in de eenheid. Maak van het nu het belangrijkste aandachtspunt in je leven, leef niet in de toekomst of in het verleden want dat zijn verzinsels van je verstand. Stel jezelf de vraag : heb ik nu een probleem?
– In plaats van met je verstand over je levenssituatie in het verleden of in de toekomst te tobben, leef je beter echt in het nu. Leef in plaats van te denken.
– Gebruik je zintuigen volledig, wees waar je bent, kijk, maar zonder interpretatie, zonder oordeel, zie het licht, de vormen en kleuren, luister, raak aan. Laat alles zoals het is en geniet van het Zijn van alles, van de ‘Isheid’ van alles, vooral van jezelf. Wees blij dat je bent.
– Wacht niet, wachten is in de toekomst leven en dan schenk je weer aandacht aan de denker, aan het verstand : “Sorry dat ik u liet wachten” “Helemaal niet erg, ik stond niet te wachten, ik amuseerde me prima, ik was blij met mezelf”.

Zet je wel aan het denken, niet? 😉

Geef een reactie