Onze vakantiebestemming

We hadden nood aan er even tussenuit te knijpen. Een rotzomer, drukke tijden achter de rug en drukkere tijden voor de boeg. Net zoals de rotzomer van 1987 en toen ik me dat herinnerde vond ik het wel nogal passend dat we besloten hadden om toch op vakantie te gaan. Dat was het jaar waarin mijn ouders ook wanhopig werden van de rotzomer en me voor het eerst meenamen naar La Grande Motte. Daarna volgde 15 jaar aan jaarlijks weerkerende bezoeken.

Deze badstad in de Languedoc-Roussillon werd opgericht (bouw eerste flats) in 1968 op een voorheen onbebouwd stuk moeras en voor het grootste deel ontworpen door de architect Jean Balladur. Mijn ouders, beiden architectuurstudenten, gingen er heen tijdens hun huwelijksreis in 1971 en ze wilden wel eens zien wat het geworden was. Plus intussen was er al een bloeiende handel in huurappartementjes.

Wij bevonden ons in de wijk “Couchant”, de westelijke kant van de stad en tevens ook de kant van de stad met allemaal afgeronde gebouwen. Deze wijk werd gebouwd als het vrouwelijk aspect van de stad en biedt een enorm hagelwit zandstrand waar je ver in de zee kan voor het diep wordt. Ideaal met kinderen! Er is een klein commercieel centrum met bars, restaurants, een supermarkt en de typische kustwinkeltjes.

In het grote stadcentrum vind je een veelvoud aan dat. Tijdens het hoogseizoen is er 2x per week markt met streekproducten, aangevuld tussendoor met kleine marktjes met wijnboeren, imkers en andere producenten van typische producten die je wel mee naar huis wilt nemen.
De haven herbergt een verzameling aan boten, zeilboten en jachten, de wind speelt in de masten en ‘s avonds krijg je zo een zacht gekling te horen op de wind.

De stad zelf is heerlijk om te bezoeken: overal parken, groen en ruime wandelpaden. De auto is hier ondergeschikt maar kan achtergelaten worden op ruime parkings, allen op wandelafstand van het stadscentrum, de meeste 100% gratis. Rust en groen spelen de hoofrol tussen de betonnen vormen die kronkelen en verrassen.

Maar voor de mensen die niet zo sedentair zijn tijdens hun verlof heeft de streek nog massa’s meer te bieden. Vlakbij kan je naar Aigues Mortes de middeleeuwse stad bezoeken en onderweg even stoppen aan Les Salins du Midi of bij Listel. Iets verder en je rijdt de Camargue binnen met de wilde paarden, roze flamingo’s en ander zeldzaam wild. Nog even en je bent al in Les Saintes Maries de la Mer. Naar de andere kant uit sta je zo in Montpellier, om te shoppen of voor een bezoek aan de restanten van de Romeinse stad die er in de oudheid al was. Naar het binnenland toe liggen Nimes en zelfs Avingon binnen handbereik. Ik kan je van ganser harte een bezoekje aan de Pont du Gard aanbevelen, een volledig intacte Romeinse aquaduct. Breng je zwemspullen mee en neem een frisse duik in de rivier, want het is daar heet, maar de vissen zullen je vrolijk begroeten!

Tot slot wilde ik je ook nog een restaurant tip aan de hand doen. Als je ooit in de regio bent, ga eens mosselen eten bij Chez Tetel. Je kan er een all-you-can-eat formule met dessert nemen voor slechts 17eur. Daarvoor krijg je mosselen uit de grote pan, frietjes en reusachtige desserts. De mosselen worden eerst gegaard in een stoomoven en dan afgewerkt in een reusachtige pan in een geheime saus met 20 ingredienten. We proberen elke keer te analyseren wat er allemaal in gaat. We zitten al aan ui, selder, peper, zout, witte wijn, pastis, room, citroen, sinaasappel, venkel, steranijs, anijszaad. De rest blijft een mysterie. Verwacht geen 3-sterren bediening maar een jolige boel waar kinderen zeer welkom zijn: massa’s kinderstoelen en stoelverhogers te leen, lollies in overvloed en een leuke gekke bediening, maar vooral heerlijke mosselen waar je maar niet genoeg van krijgt aan een bodemprijs.

One thought on “Onze vakantiebestemming

Geef een reactie