Hotel Jarretelle

Toen vrienden ons een paar weken geleden vroegen of we zin hadden om naar de Gentse Feesten te gaan en meer bepaald naar de show “Hotel Jarretelle” in de Vooruit waren we aangenaam verrast. Het gesprek was op de Moulin Rouge uitgekomen en het feit dat man en ik het nog wel zien zitten om daar eens naar de dinner show te gaan. De uitnodiging was een beetje een logisch gevolg van het gesprek. De tickets waren schappelijk van prijs, dus we spraken af voor wat het eerste optreden bleek.

De Gentse feesten werden uitgeregend terwijl we eerst vlakbij Italiaans gingen eten. Bij het binnenkomen van de Vooruit werden we via het café geleid waar oude burlesque films op de witte muren werden geprojecteerd, ik meende zelfs een filmpje van Mata Hari te herkennen, maar dat zal wel een copycat act geweest zijn, die waren zeer in trek in die tijd. We hadden enkel nog staanplaatsen te pakken gekregen, maar dat ging ons humeur er niet onder doen lijden.

Burlesque is de kunst van het plagen, suggestief dansen, kostuums die veel laten zien maar dan toch niet alles, make-up die de blik versterkt en hypnotisch maakt, het publiek in verleiding en vervoering brengen, en dan plots de droom als een glanzende zeepbel laten uit elkaar spatten en afscheid nemen van het publiek. Het is een kunst en dat merk je: de dansen zijn niet eenvoudig, de kostuums kunstig in elkaar gestoken met veel aandacht voor detail en het show-element.

Het eerste deel van de show was entertainend. De tussenkomsten van Pascale Platel hoefden voor mij niet, het gaf mij een gevoel van willen maar niet kunnen. De meisjes probeerden het goed te maken met hun acts. Het hoogtepunt qua performance tijdens dat eerste deel was zonder enige twijfel de mannelijke striptease: komisch, vertederend, contact met het publiek en wat een danser! Ook de danseres-vuurvreetster was één van de betere acts, maar inderdaad een beetje scary.

De echte pareltjes kwamen zoals zo vaak na de pauze aan bod met een aantal echte klassiekers: de schaduwdans, de dans met de veren waaiers, de sluierdans. Als hoogtepunt kwam er een moderne interpretatie van een burlesque dans: in het donker met blauwe led-lampjes rond armen en benen. Niet slecht, maar sommige van de andere dames gaven in mijn ogen een betere performance.

Het Journaal van één wijdde er zelfs nog 2x een nieuwsitem aan hier tijdens het late journaal op 16/07 en tijdens het journaal van 13u op 17/07.

Interesse in het genre? Wil je het zelf eens proberen? VZW Danspunt organiseert tijdens de Gentse Feesten masterclasses rond het thema door de artiesten van de show. Je kan er leren dansen in verschillende burlesque stijlen (gogo dance, charleston, chair dancing,…), de make-up leren aanbrengen en de haarstijl leren nabootsen. De show zelf loopt nog tot 25 juli. Veel plezier!

2 thoughts on “Hotel Jarretelle

  1. Pingback: Nog wat Gentse Feesten « Endimi

Geef een reactie