Week van de Smaak – deel 3

Het derde receptje van Mmmmh! dat we klaarmaakten tijdens de Brussels Girl Geek Brunch.

Vanille cheese cake

Ingrédients
-200 g speculoos
-100 g boter
-400 g plattekaas
-265 ml verse room
-240 g suiker
-4 eieren
-2 vanillestokjes
-20 g zoute boter

Voorbereiding
Oven voorverwarmen op 180°C
Springvorm beboteren

Bereiding

Voor de bodem:
200g speculoos
100g boter

Voor het “deeg”
400g plattekaas
20cl room
160g suiker
4 eieren
2 vanillestokjes

De koekjes tot poeder herleiden in een blender, de boter smelten en beide mengen tot een redelijk droog deeg. Dit mengsel op de bodem van je vorm uitspreiden en koud bewaren.

De zaadjes uit de vanillestokjes halen. Neem een soeplepel suiker en meng dit met de vanillezaadjes. Deze gevanilleerde suiker door de eieren kloppen, de rest van de suiker toevoegen en het geheel goed opkloppen. De platte kaas en de room toevoegen, alles goed door elkaar kloppen.

Dit mengsel mag je bovenop de speculoosbodem in de springvorm gieten. Het geheel 40 minuten laten bakken op 180° op het onderste niveau van de oven. Na het bakken volledig laten afkoelen en verder koelen in de koelkast. Vlak voor het serveren kan je er een laagje caramel met zoute boter over gieten.

Caramel met zoute boter

70g suiker
65g room
20g gezouten boter

Caramel maken door de suiker traag en droog te smelten in een pan. Zodra de caramel een blonde kleur krijgt de pan van het vuur halen en beetje bij beetje de room toevoegen en blijven goed doorkloppen. Op het einde de boter toevoegen en goed mengen. Opgelet voor spatters: gesmolten suiker is even heet als gesmolten frietvet!

Smakelijk!

Geef een reactie